Prinudna naplata već plaćenih dugova!

Siniša Vasić iz Beograda pre tri godine nije izmirio račun za mobilni telefon. Operater ga je tužio, Siniša je platio dug, kamate, sudske troškove i promenio tarifni paket. Mislio je da je sve gotovo i odavno zaboravio ceo slučaj.

A onda mu je, kao grom iz vedra neba, stigla prošle nedelje opomena izvršitelja da mu preti prinudna naplata. Dug je još uvećan za kamate tokom poslednje tri godine i popeo se na dvadesetak hiljada dinara! Bilo mu je potrebno nekoliko dana jurnjave od operatera do suda, i nazad, dok nisu pronađeni dokazi i nalog za izvršenje povučen.

- Osećam se kao da mi je ceo taj stres skratio život bar za dve nedelje - kaže Siniša.

Penzioner iz Vojvodine B. R. imao je još gore iskustvo. Tražio je kredit od jedne banke a Kreditni biro mu je poslao obaveštenje da protiv njega postoji bankarska tužba zbog nekog duga prema drugoj banci.

- Pošto sam prvi put čuo za takvo dugovanje, odem u tu banku da vidim o čemu je reč, ali službenica nije imala pojma. U glavnoj filijali, u Beogradu, tek sutradan su uspeli da raščivijaju šta je u pitanju. Pre 16 godina navodno sam napravio dugovanje prema Jugobanci od 1.200 dinara. Tužen sam i izvršna presuda dostavljena je firmi.

Kao penzioner, V. R. je pozvao staru firmu da reši problem, jer zna da je dug prema Jugobanci odavno namiren. Tamo su mu objasnili da je tokom NATO bombardovanja 1999. kompletna dokumentacija uništena, i da ne mogu da mu pomognu! Bio je očajan. Kako da dokaže da je izmirio dug pre 16 godina?! A onda se dodatno zgranuo kad mu je službenica rekla da će oni reklamirati taj dug u banci, ali da on mora da plati 90.000 dinara - na ime glavnice i zatezne kamate!

Problem su na kraju rešili advokati, tako što su ovom penzioneru predočili da je ta izvršna presuda odavno zastarela, jer je prošlo 10 godina.

Ovakvi slučajevi uopšte nisu retki. Dupla namirenja ne samo da stižu živima, nego i mrtvima. Tako je pre nepune dve godine, nekoliko desetina Vojvođana dobilo opomene poreske uprave sa kamatama, a preminuli su još 2003. godine! Bilo je raznih opomena, od navodno neplaćenog poreza na zemlju, kuću, okućnicu, do neizmirenih obaveza za oružje i druge pokretnosti.

Pokojni Zoran Žarčanin, preminuo 2003, dobio je 2011. opomenu za neplaćeni dug prema Zavodu za zdravstveno osiguranje, od 36.059 dinara, od čega je osnovni dug 8.399 dinara, a ostalo kamata. Ali, čovek nije ni imao zdravstveno osiguranje! A kad se razboleo sve troškove lečenja njegova porodica morala je odmah da plati.

- Česta je pojava da građanima stižu izvršna rešenja za dug koji su odavno namirili, jer sudovi ne čuvaju ažurno dokumentaciju - kaže Slavko Jelovac, predsednik Advokatske komore Beograda.

Svaki put kada dužnik misli da je prinudna naplata neosnovana, ima pravo da pokrene parnicu protiv komunalnog preduzeća i stopira izvršenje. Ako dobije spor i dokaže da je u pravu, sve sudske troškove platiće komunalno preduzeće. Ovu proceduru objasnili su nam u Komori izvršitelja, ali nisu mogli da potvrde da je sve više slučajeva kada izvršitelji dobijaju nalog da naplate dugove koji su odavno izmireni.

- Prilikom rekonstrukcije sudske mreže, dokumentacija je pakovana u kutije i viljuškarima odnošena i deponovana na Vilinim vodama. Zato, ako tuženi ne čuvaju račune, vrlo im je teško da dokažu da su nešto platili.

Preporuke svih udruženja potrošača su da se sve uplatnice, bilo za komunalije ili za porez, čuvaju najmanje godinu dana, a poželjno je 10 godina, pa i duže. Dok nas ne zatrpaju.

- Puno problema imaćemo zbog ideje da se rekonstruišu dokumenta Infostana 2002-2007, koja su nestala. Ali, time ćemo se tek baviti. Generalno, velike su muke zbog privilegovanih javnih preduzeća. Recimo, EPS kleštima isključuje struju, a nije ispoštovao odluku Ustavnog suda da ne može da naplaćuje kamatu na kamatu. Da je ispoštovao, računi bi bili daleko manji i ne bi toliko radile makaze - dodaje Jelovac.

On ističe i da je uskraćivanje struje mimo odluke suda klasičan akt ometanja poseda, i kaže da su svi advokati koji su se borili za ustavnost i zakonitost diskreditovani:

- Kod nas polako dolazi načelo sa zapada da pravo na pravdu imaju samo bogati, i to će nas skupo koštati!

Izvor: Novosti

Pogledajte još