Put ružama posut

Nju su iz rodnog Kruševca u harem Bajazita Prvog, koji joj je pogubio oca, ispratili pupoljcima ruža, a često je kroz život bolno, ali vešto gazila po trnju. Ovaj film oživljava nedovoljno poznat deo srpske srednjovekovne istorije isprepleten sudbinama princeze Olivere, njenih roditelja, kneza Lazara i knjeginje Milice, brata despota Stefana, sestre Jele Balšić i sestrića Đurađa Brankovića.

Princeza Olivera uspela je da se dostojanstveno izbori s nedaćama koje joj je doneo život na turskom dvoru, neprestano pomažući svome narodu i otadžbini. Po povratku u Srbiju bila je savetnik i podrška svome bratu despotu Stefanu.

O FILMU

Scenario za film, po monografiji “Princeza Olivera, zaboravljena srpska kneginja”, napisala je Olivera Šaranović, a dramaturški ga je uobličila Nataša Drakulić. Reditelj filma je Marko Novaković. Muziku za film napisao je Svetislav Božić po poemi Miloša Crnjanskog “Serbia”. Autori su koristili bogatu arhivsku građu i muzejske eksponate, a sniman je na autentičnim lokacijama širom Srbije (Beogradska tvrđava, crkva Ružica, Konak kneginje Ljubice, Saborna crkva, crkva Lazarica, ostaci Lazarevog grada u Kruševcu, Smederevska tvrđava, tvrđava u Baču, manastiri Manasija, Studenica i Ravanica). Autorski tim filma i Fond “Princeza Olivera” dobili su blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.


Glavne uloge: Vesna Stanojević, Tanja Bošković, Dragan Mićanović, Ivan Jevtović, Aleksandra Manasijević, Ljubomir Bulajić, Aleksandra Nikolić, Minja Marković Ćorac, Nikola Mandić, Milan – Caci Mihailović

Scenario: Olivera Šaranović

Režija: Marko Novaković