Porodice ubijenih gardista tužile Vuka Tufegdžića i komandanta Garde Radomira Ćosića

- Slučaj je novim tužbama ponovo pokrenut sa mrtve tačke, a u saradnji sa državom mogao bi ubrzo da dobije epilog - kaže za “Blic” advokat Predrag Savić, zastupnik porodica gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su pre devet godina pronađeni mrtvi na straži u beogradskoj kasarni “Topčider”.

Vuk Tufegdžić
Istražni sudija u slučaju “Topčider”
Osuđen na 360 dana društveno-korisnog rada 2009. zbog incidenta u saobraćaju, ali do danas nije odslužio kaznu
Osuđen zbog klevete dr Ivane Baralić koja je kao veštak potvrdila da je gardiste ubila treća osoba
Nakon reformisanja prelazi u vojno odeljenje civilnog sudstva, ali 2009. ne prolazi reizbor sudija

Danas se navršava devet godina od smrti dvojice gardista, a porodica i prijatelji okupiće se u 9 sati ispred ulaza u kasarnu, gde će ostaviti cveće i upaliti sveće. Iako se godinama u javnosti spekuliše kako su i zbog čega gardisti ubijeni, advokat njihovih porodica Predrag Savić kaže da bi u saradnji sa državnim organima ova misterija ubrzo mogla da bude rešena.

(old_image)

Ubijeni gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović

Kao prvi siguran znak vidi to što sudija Vuk Tufegdžić, koji je vodio istragu u “Topčideru”, nije ponovo imenovan na tu funkciju. Njegova kontroverzna istraga umnogome je doprinela da se brojni dokazi o tome da je gardiste ubila treća osoba, kontaminiraju i unište već u prvim satima istrage, smatraju advokati.

- Posle devet godina slučaj počinje polako da se odmotava, a višegodišnja bitka roditelja koji se nikada nisu složili sa tim da su se njihovi sinovi međusobno poubijali, pokrenut je sa mrtve tačke. Kada bi postojala politička volja, slučaj bi ubrzo mogao biti rešen, a ubice uhvaćene - rekao je advokat Savić.

Izvor: Blic

Pogledajte još