Jeremić: Nisam se nudio ni SPS-u, ni SNS-u, zvali me iz DS-a

Na pitanje da li ga je lider SNS Aleksandar vučić zvao u tu partiju, Jeremić je rekao da je dugo nosio stranački dres demokrata, kao i da je on taj posao "pošteno radio".

"Nije istina da sam se nudio... Od kad sam se našao u situaciji da mi je oduzet partijski dres, nisam pravio planove niti imam da uđem u neku postojeću partijsku hijerarhiju"
, naglasio je Jeremić.

On je dodao da su ga zvali i iz DS-a da se vrati u stranku. Upitan da li ga je zvao Dragan Šutanovac, Jeremić nije želeo da komentariše. Dugo je, kako je dodao, nosio stranacki dres i dodao da misli da je taj posao pošteno radio.

"Taj dres mi je oduzet protiv moje volje. Nemam nikakve planove da u bliskoj budućnosti to menjam"
, rekao je Jeremić u ''Utisku nedelje'' na B92.

Pola para vraćeno
Vlada Srbije odobrila je budžet od 1,5 miliona evra za predsedavanje GS UN, ali je za godinu dana predsedavanja potrošeno pola te sume, dok je druga polovina vraćena u budžet, izjavio je Jeremić. Upitan kolika mu je bila plata dok je bio predsednik Generalne skupštine UN, Jeremić je odgovorio da je to bilo oko 7.000 dolara, koliko primaju i ambasadori Srbije u UN ili u Vašingtonu.

On je dodao da je o prelasku u neku drugu stranku razgovarao sa raznim "prijateljima koji pripadaju raznim strankama" i rekao da je i njima poručio da ostaje samostalni poslanik.

"Rekao sam im da planiram da budem nezavisan poslanik i da formiram javni institut koji će se baviti pitanjima održivog razvoja i međunarodnim odnosima. Ne smatram da je neophodno da pravim dorinos kroz partijsku strukturu. Mislim da je to moguće i bez partijske knjižice", istakao je Jeremić.

On je rekao i da će se truditi, kako je rekao, koliko je to u njegovoj moći da aktivno učestvuje u radu poslanika.

"Biću u Skupštini kada god to budem mogao"
, rekao je Jeremić. On je napomenuo da samostalni poslanici u parlamentu nemaju veliku ekspoziciju.

Jeremić je rekao da posle godinu dana predsedavanja svetskim parlamentom smatra da sa tim iskustvom može da doprinese i Skupštini Srbije.

"Ne čuvam mandat zbog političke kalkulacije"
,istakao je Jeremić. On je naglasio da neće da vrati mandat, jer principijelno smatra da stranke ili njeni lideri ne mogu da prekrajaju volju građana, niti zakonske odredbe, po kojima su poslanici vlasnici mandata.

Upitan kako će se finansirati njegov institut, Jeremić je odgovorio da će to biti iz donacija, ali na transparentan način.

Smajlović i Pavićević o Jeremićevom radu u GS UN
Ocenjujući rad Vuka Jeremića na mestu predsedavajućeg GS UN, Ljiljana Smajlović glavna i odgovorna urednica Politike, kaže da je Jeremić radio u interesu Srbije i svih građana, dok je Vladimir Pavićević, docent na FPN i zamenik predsednika Nove stranke, bio kritičan, preneo je B92. - Moj je utisak, a to sam i ranije govorio, da je način na koji je Vuk Jeremić došao do toga da on bude predsedavajući bio problematičan i da je to trebalo na drugi način urediti. Verujem da je nastupao u ime Srbije, ali i da je ispunio i neke lične ambicije koje nemaju veze sa dobrobiti svih nas ili cele planete - rekao je Pavićević. Smajlović je rekla da se ne slaže s ocenom da je Jeremićev izbor problematičan, već naprotiv da je trijumfalan. - Jeremić je uspeo da bude izabran iako je bio etiketiran kao ruski kandidat. Sam njegov izbor bio je značajan za ugled Srbije u svetu. On je taj posao za nas obavio odlično jer smo bili prisutni u svetu. I zapadni medije su ocenili da je on svoj posao u Nujorku odlično obavio - istakla je ona.


Blic

Pogledajte još