Festival francuske komedije

Glumice bez napadne šminke i silikona, uz neizbežnu romantiku, akciju i smeh, ali sa merom

Festival francuske filmske komedije dokazao je da za dobar, ili bar simpatičan film, nije uvek neophodna megalomanska produkcija. Ali šta je još potrebno da bi se beogradska publika vratila u bioskope? 

Karte za 150 dinara, udobne stolice, dobra slika i zvuk i, nažalost , ipak poluprazna velika sala Centra "Sava". Ceo događaj je najavljivan kao pokušaj "Metro filma" da spase srpske bioskope. Da li to znači da su za bioskop došli poslednji dani? A okupio se neki fini svet - frankofoni, zaljubljenici u evropski film i umetnost i svi oni koji od komedije ne traže po svaku cenu urnebes. I zaista u francuskim komedijama nema humora koji bi vređao dostojanstvo čoveka. Humor proističe iz same situacije, karaktera i temperamenta. Prikazani filmovi okupili su u Francuskoj oko 25 miliona gledalaca. 

U svakom filmu po neka aluzija na trenutnu situaciju u svetu, štrajkove… ali i atmosfera Azurne obale ili neke egzotične turističke destinacije.
Dogodovštine umišljenih bolesnika, neženja, prijatelja koji zajedno letuju posle 20 godina, avanture prosečnog čoveka i vrhunskih manekenki, tajni agenti, smotani heroji... glavni su akteri filmova. Puno opuštenog smeha, ponekad bez dubljeg značenja, ali i bez nezaobilazne „žaoke“ koja je pratilac većine savremenih komedija. Izdvajamo ostvarenja „Dubler“ Francisa Vebera, „Prijatelji na odmoru“ Patrik Lekonta, „Kaktus“ Žerarda Bitona i Mišela Munca, „OSS 117“ Mišela Hazanavičijusa, „Ljubav u troje“ Filipa de Šovrona. Ako ste bili lenji da dođete u Sava centar, svratite do obližnjeg video kluba i pogledajte neki od navedenih filmova. Sigurno vam neće biti potreban lek protiv visokog krvnog pritiska ili jesenje depresije.
 
Danijela Tadić

Pogledajte još