Identifikovana Betovenova Eliza

BEČ, 30. juna 2009. (Beta-AFP) - Misterija identiteta Elize, kojoj je Betoven 1810. posvetio svoju čuvenu kompoziciju "Za Elizu", rešena je pošto je jedan nemački muzikolog, kako tvrdi, saznao njeno pravo ime. Ekspert za stvaralaštvo Ludviga van Betovena Klaus Martin Kopic tvrdi da je reč o nemačkoj pevačici Elizabet Rekel, koja je 1807. ili 1808. došla u Beč.

Bila je sestra Jozefa Augusta Rekela koji je igrao Florestana u operi "Fidelio" kojom je Betoven dirigovao 1806. u Beču. "Elizabet je došla za svojim bratom u Beč 1807. ili 1808. i tamo je brzo prihvaćena u uski krug" oko Betovena, kazao je Kopic. U članku koji će sledeće godine objaviti muzej Betovenove kuće u Bonu, Kopic objašnjava da je u arhivu jedne bečke katedrale nedavno pronašao dokumenta u kojima piše da je Elizabet Rekel bila poznata i pod imenom Eliza.

"Na krštenju njenog prvog deteta 9. marta 1814. njeno ime pominje se kao 'Marija Eva Eliza', što nagoveštava da su je u Beču poznavali kao Elizu, a ne kao Elizabet", dodao je Kopic. "Zna se da je Betoven tu kompoziciju za klavir napisao 1810. i da su njih dvoje bili u veoma bliskoj prijateljskoj vezi. Zato se čini očiglednim da je ta kompozicija posvećena njoj", kazao je nemački muzikolog.

Pogledajte još