Miščević: Pregovori mogu da traju i četiri godine, imam podršku vlade

Očekujem da bi pregovori sa EU mogli da traju četiri godine, rekla za RTS šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju sa EU Tanja Miščević. Proces evrointegracije jeste i proces poboljšanja ekonomskog, materijalnog i finansijskog položaja Srbije, kaže Miščevićeva.

“Jako je važno imati dobre kontakte sa pozicijom i opozicijom i u srpskom parlamentu ali ono što sam u ovih mesec dana, koliko sam na ovoj poziciji, videla je apsolutno nedvosmislena podrške svakog člana vlade”, rekla je za RTS Miščević.

Na pitanje hoće li biti u stanju da omogući da se sve dogovoreno i sprovede, ona je navela da joj upravo konsenzus koji postoji oko njenog imenovaja daje političku snagu koja je najznačanija i koja može da pomogne ostvarivanju tog procesa.

“Govorim u ime Srbije i štitim interes Srbije. To što ne pripadam nijednoj političkoj stranci je zapravo prednost jer nisam osoba koja je sporna i obojena nekakvim političkim bojama i mogu da budem otvorena i želim sve one koji hoće da pomognu pregovaračkom procesu”
, rekla je Miščević.

Ona je istakla i da voli da kaže da su za Srbiju pregovori već počeli prvim skriningom.

“Politički momenat početka pregovora jeste međuvladina konferencija, ali nema političkih pregovora bez ovog tehničkog koji smo već počeli”, kaže Miščević.

Na pitanje kako bi izbori uticali na proces evrointegracija, ona je navela da se na izbore uvek mora računati, ali da je neophodno biti vrlo oprezan da tehnički proces zbog toga ne trpi jer svaki izbori odvlače pažnju političke elite u državi u drugu stranu.

Ipak, prema njenim rečima, to ne bi bila novina jer smo imali iskustva iz ranijih perioda da u izborima taj tehnički proces može da teče.

Na konstataciju da se u javnosti ne pridaje toliki značaj evrointegracijama, Miščević je istakla da moramo svi zajedno da pokažemo da proces evrointegracije jeste i proces poboljšanja ekonomskog, materijalnog i finansijskog položaja Srbije.

“To je takođe jedan od velikih izazova da približite proces građanima da oni osete taj boljitak od činjenice da se Srbija približava EU”
, rekla je Miščević.

Izvor: RTS