Takmičari poručili: Živela Srbija

Plamen XXV letnja Univerzijade je, uz pomoć Teslinog transformatora, zapalio odbojkaš Borislav Petrović. Sve do 12. jula Beograd će zvanuično biti prestonica mladosti u kome će se u 15 sportova nadmetati blizu 10 000 takmičara. Igre je zvanično proglasio otvorenim premijer Srbije, Mirko Cvetković.

Tema ceremonije otvaranja bio je kosmos, a program je imao zvaničan naziv „Govor tela“. Sportistima je stigla i poruka iz međunarodne svemirske stanice, što je posebno oduševili oko 10 000 prisutnih u našem najvećem sportskom objektu. Arena je podsećala na svemirski brod, na kome su mogli da se vide tereni za košarku i odbojku, stadioni, ali i bazeni za jedrenje i plivanje. Nakon otvaranja upriličena je parada zastava, a zatim su  prikazivane slike Srbije i sportista iz naše zemlje.

Posetiocima je predstavljeno naučno, kulturno i bogato sportsko srpsko nasleđe, uz naglasak da Univerzijada nije samo smotra sirove snage i mišića, već pre svega pameti i znanja. Prikazani performans sadržao je osnovne postulate učenja najvećih svetskih umova srpskog porekla, Nikole Tesle i Milutina Milankovića.

Osnovni moto Univerzijade propagiran je i na otvaranju, kroz reči predsednika organizacionog odbora, Božidara Đelića, a to je da niko iz Beograda ne treba da ode pre nego što stekne bar jednog prijatelja.

Počasni gost na na otvaranju bio je jedan od najboljih fudbalera današnjice, Nemanja Vidić. Zakletvu je u ime svih takmičara položila odbojkašica Ivana Đerisilo, a u ime sudija Ivanka Ratković, delilac pravde u vaterpolu.

Zvaničnom otvaranju prethodio je defile takmičara na potezu od Univerzitetskog sela do Arene, gde je takmičare pozdravio ceo državni vrh Srbije: predsednik Boris Tadić, gradonačelnik Dragan Đilas i članovi Vlade.

Najbrojnija sportska ekipa Univerzijade je tim Rusije, sa 306 članova. Mi smo na drugom mestu sa 286 sportista, a treća je ekipa Japana sa 21 učesnikom manje.

Da se zaista dobro osećaju u Beogradu, potvrdili su brojni takmičari. Tim sa Tajlanda je tokom defilea nosio poruku „Samo sloga Srbina spasava“, Portugalci su na isti način poručili „Hvala Beograde“, a na Urugvajskom transparentu je pisalo „Hvala Srbijo, Urugvaj te voli“. Mnogi takmičari su okupljnu publiku na ulicama glavnog grada pozdravljali uzvicima „Živela Srbija“.

Prvog zvaničnog dana nadmetanja naši timovi se nisu  proslavili. Ženska vaterpolo reprezentacija izgubila je od Kanade sa 3:9, a košarkašice su poražene od Britanki sa 67:76.

DANAS NA UNIVERZIJADI
(old_image)
Na beogradskom sajmu danas startuje takmičenje u GIMNASTICI. Sva dešavanja smeštena su u Halu 1, a prve medalje biće podeljene već oko 16.00.

U Hali 2 odvijaće se takmičenje u MAČEVANJU. Pojedinačna i ekipna nadmetanja u ovom sportu trajaće šest dana, a prve medalje dodeliće se danas oko 20.00.

Tokom šest dana trajaće i takmičenje u TEKVONDO-u, takođe na beogrdaskom sajmu, ali u Hali 3. Danas su na programu kvalifikacije, polufinala, a prva finalna nadmetanja očekuju se oko 19.00.

VATERPOLO – muška reprezentacija na plivalištu Banjica od 18.20 igra sa Hrvatskom.

ODBOJKA – muški tim u okviru kvalifikacija po grupama od 20.00 u Pioniru igra protiv Libana.

FUDBAL – muški tim od 17.30 na stadinu Obilića igra kvalifikacije sa Velikom Britanijom. Ženski tim u isto vreme igra sa Poljskom na stadionu OFK Beograda.

KOŠARKA – muškarci od 20.00 u Areni igraju sa Grčkom, a dame u istom terminu sa Franscuskinjama nastupaju u Hali sportova.

Katarina Stojković
2. jul 2009. godine

Pogledajte još