Festival iberoameričkog filma

Dok se u  Centru "Sava" održavao Festival francuske komedije, s bgd strane reke  dešavalo se nešto (filmski) potpuno drugačije – Festival iberoameričkog filma

U organizaciji Instituta "Servantes" i DOB-a napravljen je izbor devet filmova sa respektabilnog Festivala iberoameričkog filma koji se održava u španskom gradu Uelvi. Prikazana su ostvarenja sa svih onih destinacija koje moraju da se posete barem jednom u životu: Kuba, Čile, Argentina, Kostarika, Bolivija.

Šaren izbor filmova, koji retko mogu da se vide na našim festivalima, a još manje na bioskopskom repertoaru, privukao je publiku koju zanima šta se dešava na svim filmskim meridijanima. Takođe, i besplatan ulaz je bio dobar stimulans za pristojnu posećenost.

Neudobne stolice u Pogonu DOB-a bile su jedan od razloga što su gledaoci ponekad izlazili pre kraja projekcije, ali svakako ne i jedini. Pojedina ostvarenja jednostavno nisu držala pažnju. Ali, bilo je i onih koja su činila upravo suprotno.

Nervozno vrpoljenje plus čekanje da ''radnja krene'', obeležilo je i projekciju filma ''Lula'' (Cachimba, 2004). Na momente vrlo duhovit i poetičan film kome, ipak, fali ''ono nešto'' da opravda dva sata nažuljane pozadine. Reditelj Silvio Kaioci (Silvio Caiozzi) i zvezda filma, Pablo Švarc (Pablo Schwarz), kao razočarani bankar na tragu zaboravljenog čileanskog umetnika, nesumnjivo su obratili pažnju na čileansku kinematografiju i smisao za humor sličan balkanskom.

Izbori filmova sličnih ovima više su nego dobrodošli. Možda ćete na nekom filmu zadremati, ali zato ćete naći barem jedan koji se zauvek pamti, a koji vam bez ovakvih festivala nikada ne bi bio dostupan.

Nadajmo se da ćemo, u nešto udobnijem prostoru, uskoro moći da vidimo izbor iz , recimo, modernog ruskog, meksičkog, nemačkog filma. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još