Letnja kura protiv celulita

Vreme je za kratke suknje, kapri-pantalone i haljine. Ko sada želi da pokaže telo, često je u problemu s neatraktivnim udubljenjima vidljivim na koži. Bečki profesor Hademar Bankhofer otkriva jednostavne trikove za svakodnevnu primenu i predlaže adekvatan način ishrane.

Izbegavajte: 

1. Prekrštene noge prilikom sedenja znatno ometaju protok krvi, jer se na glavnu venu sa unutrašnje strane butine vrši jak pritisak. Time se vezivno tkivo na butinama slabi. 

2. Uski kaiševi i uzan donji veš takođe ometaju prokrvljenost tkiva. U telu se sakuplja tečnost i nastaju udubljenja na površini kože, a jedan deo muskulature se opušta.

Zvuči kao da je šala, ali nije: profesor Bankhofer savetuje da se dnevno 15 do 20 minuta leži na podignutoj dasci sa glavom zabačenom nadole. Ovaj položaj, osim što je opuštajući za telo, on podstiče rad limfe i zateže tkivo na mnogim delovima tela. Jutarnje tuširanje je takođe dobro sredstvo u borbi protiv celulita.

Masirajte ujednačenim pokretima problematične zone, jedite dosta svežeg voća i blago dinstanog povrća. To ne garantuje momentalno oslobađanje od nastalih udubljenja, ali ste tako na pravom putu da ih se oslobodite.

Bankhofer savetuje što manje mesa i što više voća bogatog vitaminom C, kao što je kivi. Bez vitamina C se u koži ne može stvarati kolagen koji kožu čini glatkom i mekom. 

(Compress)

BEČ, 2. jula 2009.

Pogledajte još