Kao u filmu "Park iz doba jure": Pronađen fosil komarca sa krvlju u stomaku

Ovo je veoma redak fosil, jedini svoje vrste u svetu – rekao je Dejl Grinvolt, vođa studije.

U punom stomaku komarca pronađeni su tragovi gvožđa, koji nepogrešivo ukazuju na krv, ali od kojeg je stvorenja došla ostaće misterija, jer DNK ne može da se izvadi iz tako starog fosila, preneo je “Njuz 24”.

Grinvolt smatra da je u pitanju krv ptice, jer drevni komarac ima sličnosti sa modernim iz roda Culicidae, koji vole da se hrane krvlju ptica.

"Ali, to je čista spekulacija", upozorio je Grinvolt, inače penzionisani biohemičar koji dobrovoljno radi u Muzeju prirodne istorije Smitsonijan u Vašingtonu.

Iako je daleko od najstarijeg poznatog fosila komarca – taj rekord drži 95 miliona godina star ostatak ovog insekta pronađen u ćilibaru u Mjanmaru – entomolog Lin Kimsi sa Univerziteta Kalifornija kaže da je ovo otkriće veoma uzbudljivo.

"Pronaći ženku komarca punu krvi, zajedno sa mužjacima u istom fosilnom ostatku je prosto neverovatno", istakla je Kimsi, koja nije učestvovala u istraživanju.

Ona je dodala da su autori koristili masenu spektrometriju da analiziraju sadržaj stomaka i krv u fosilu. Masena spektrometrija je tehnika kojom se analiziraju molekuli na temelju njihove mase i naboja.

Grinvolt je rekao da se zainteresovao za fosile insekata pre nekoliko godina. Tako je saznao za studenta Kurta Konstenijusa, koji je u geološkom žurnalu opisao svoja otkrića fosilizovanih insekata duž korite reke u Montani pre više od dve decenije.

Grinvolt i Konstenijus su razgovarali o lokaciji, koja se nalazi blizu reke Flethed, duž zapadne granice Nacionalnog parka Glečer. Poslednjih godina Grinvolt je svako leto išao na to mesto i skupljao komade škriljca. Ovo područje izlažući naslage starog jezera.

"Kamen je bio u veoma tankim slojevima, milimetar ili dva. Sa žiletom mogu da podelim kamen još više i izložim netaknute površine. Tako nalazim fosile",
naveo je Grinvolt.

Fosil komarca sa krvlju nije pronađen na njegovim izletima, već iz kolekcije fosilnih insekata nastale u Konstenijusovom podrumu ’80-ih godina prošlog veka, a koju je student kasnije donirao Muzeju Smitsonijan.

"Čim sam ga video, znao sam da je drugačiji", izjavio je Grivolt za AFP.

Sam komarac je velik oko 0,5 centimetara. Nekako je ovaj insekt uspeo da pojede poslednji obrok, koji je ispunio njegov stomak u potpunosti. Onda je, možda, leteo iznad jezera punog algi i uhvatio se u sluz sa mikrobima koji je štite od propadanja, da bi konačno potonuo.

Iz lokacije na severozapadu Montane prikupljeno je 36 fosila komaraca, ali nijedan nije imao krv u sebi.

Izvor: Blic

Pogledajte još