SAD odbrojava sate do bankrota ?

Kako javlja Foks njuz televizija u Predstavničkom domu postoji snažno konzervativno krilo Republikanske partije, blisko Pokretu čajanka.

Lideri dve stranke u Senatu, Hari Rid i Mič Mekonel, obnovili su sinoć pregovore, i nastavili ih jutros, nakon što Predstavnički dom nije uspeo da se dogovori o sopstvenom predlogu budžeta i produženju limita za zaduživanje.

Kompromisni predlog, koji bi onda bio upućen u Senat, nisu podržali konzervativni kongresmeni iz Republikanske partije, ocenjujući da se previše popušta američkom predsedniku Baraku Obami.

Foks Njuz navodi da bi, prema senatskom predlogu, do 15. januara bilo produženo finansiranje federalnog budžeta, dok bi do februara bio podignut limit za zaduživanje.

To je privremeni predlog da bi se izašlo iz sadašnje pat pozicije, dok bi se do trajnog dogovora došlo razgovorima u narednim mesecima. Prema tom predlogu, ne bi bile vršene nikakve izmene u Zakonu za zdravstveno osiguranje (Obamaker).

Do večeras u ponoć po američkom vremenu na istočnoj obali mora da se usvoji produženje limita za zaduživanje, jer u suprotnom SAD više ne bi mogle da finansiraju spoljni dug i došlo bi do neke vrste bankrota države.

Izvor: B92

Pogledajte još