Obama poručio Putinu da je Hladan rat prošlost

VAŠINGTON, 3.jula 2009. (Beta-AP) - Američki predsednik Barak Obama rekao je da bivši ruski predsednik Vladimir Putin i njegov naslednik Dmitrij Medvedev treba da očekuju da će ih podsetiti da je Hladan rat završen, kada ode u svoju prvu posetu Moskvi 6. jula.

U intervjuu agenciji Ašošiejted pres (AP), samo nekoliko dana pred odlazak u Rusiju, Obama je rekao je uspoštavio dobre odnose sa Medvedevim ali je istakao da je Putin, koji je nominalno sada premijer, "još uvek ima dosta uticaja" u svojoj zemlji.

"Mislim da bi bilo važno da Putin uvidi da je stari hladnoratovski pristup Rusije u odnosima sa Amerikom prevaziđen i da je došlo vreme da se krene drugim putem. Mislim da Medvedev to shvata, a da je Putin jednom nogom u starom sistemu, a drugom u novom" , rekao je Obama.

Obama je rekao da misli da sa će on i Medvedev moći zajedno da urade dobre stvari i da postave okvir za sporazum o smanjenju strateškog naoružanja koji bi doveo do smanjenja broja nuklearnih bojevih glava i na ruskoj i na američkoj strani.

Pogledajte još