Internet iz sijalice

Grupa naučnika iz Kine razvila je prvu sijalicu na svetu koja emituje sopstveni Wi-Fi signal. Ovaj prototip napravljen na Fudan Univetzitetu u Šangaju zove se Li-Fi, i koristi svetlosne frekvencije za emitovanje signala. U samu sijalicu je ugrađen mikročip koji proizvodi signal, koji je, sa brzinom od 150 megabita po sekundi, znatno brži od proseka u zemlji.

Li-Fi navodno, koristi samo 5 procenata energije koja je inače potrebna za napajanje drugih naprava za emitovanje Wi-Fi signala. Prvih 10 primeraka i njihova prateća oprema biće otkriveni na Internacionalnom Sajmu Industrije u Šangaju, sledećeg meseca.

Eksperti procenjuju da će ovaj jeftiniji, efikasniji i brži način internet konekcije brzo zaživeti u kineskim domovima, posebno ako se u obzir uzme činjenica da sve više ljudi prestaje da koristi tradicionalne sijalice u korist LED.

Iako je nova tehnologija idealna, u razvoju njenog dizajna i proizvodnji se naišlo na nekoliko prepreka. Naime, dizajn samog mikročipa je problematičan, kao i činjenica da se konekcija sa internetom gubi ukoliko se ugasi svetlo, ili se blokira sama sijalica.

Izvor: Daily Mail

Pogledajte još