Pojačajte kućni Wi-Fi signal u tri laka koraka!

Naravno, bez njega nema interneta ukoliko ne koristite 3G konekciju, a ruter vam verovatno stoji u ćošku sobe ili doma. Verovatno ste svesni da upravo zbog tog položaja signal rutera neće biti isti kroz prostorije.

To je naravno prva greška koju ćete morati da ispravite kako bi iz svog rutera mogli da dobijete najviše. Postaviti ruter na sred stana svakako nije praktično, ali je isplativo ukoliko imate potrebu da se na internet konektujete iz svih prostorija podjednako kvalitetno. Uz malo više kablova i utrošenog vremena u njihovom raspoređivanju ubrzo ćete uživati bez "gubitka crtica".

Druga stvar
kojom se morate pozabaviti je uklanjanje svih metalnih predmeta u blizini rutera. Metal remeti širenje elektromagnetnih talasa, zato je blizina kuhinje nešto što morate izbeći.

Treći
i možda najočigledniji problem su zidovi, ali sa naglaskom na one od betona. Ipak, i zid od cigle uspešno remeti signal pa je rešenje lokacije rutera skoro uvek izbegavanje uglova soba.

Mikrotalasna je večiti neprijatelj rutera, pogotovo ukoliko je upaljena. Ako vam se učinilo da signal opada za vreme grejanja sendviča, sigurno ste u pravu. Mikrotalasna i ruter rade na sličnoj frekvenciji i preporučujemo da ih držite na pristojnoj udaljenosti.

Ukoliko živite u stanu ili kući sa više nivoa ili spratova preporučljivo je postaviti ruter na što višu tačku jer se signali šire u svim smerovima, a ne samo vodoravno.

S tim u vezi, antenu na ruteru postavite vertikalno ukoliko vas zanima jača horizontalna jačina signala, a ukoliko želite jačinu "u visinu" onda antenu ili antene postavite vertikalno.

Nadlanu / izvor:lifehacker

Pogledajte još