Amnesti: CIA odgovorna za napade bespilotnom letilicom

0

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) koja koristi bespilotne letilice za vazdušne napade u Pakistanu, odgovorna je za nezakonita ubistva, od kojih neka imaju razmere ratnih zločina, tvrdi Amnesti internešenel.

Amnesti je analizirao devet nedavnih napada bespilotnim letilicama u pakistanskoj provinciji Severni Vaziristan i utvrdio da su žrtave napada bile nenaoružane, javio je jutros britanski Bi-Bi-Si.

U odvojenom izveštaju Hjuman rajts voča, koji je analizirao šest američkih napada u Jemenu, navodi se da su, u dva, nasumice ubijani civili, čime je kršeno međunarodno pravo.

Bi-Bi-Si navodi da su napadi bespilotnim letilicama postali “uobičajen način ratovanja” Sjedinjenih Američkih Država protiv Al Kaide i talibanskih pobunjenika i malo detalja je poznato o toj tajnoj operaciji CIA.

Istovremeno isti napadi izazivaju veliko nezadovoljstvo u Pakistanu, gde mnogi tvrde da su napadi uzrok “neselektivnih ubistava i ranjavanja”.

Samo prošle nedelje, Ujedinjene nacije su ustanovile da su u napadima CIA-ovim bespilotnim letilicama ubijeno najmanje 400 civila u Pakistanu, daleko više nego što, kao kolateralnu štetu, Vašington priznaje.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.