Bela kuća odbila da se izjasni o špijuniranju Merkelove

0

Bela kuća odbila je da se izjasni da li su Sjedinjene Američke Države špijunirale nemačku kancelarku Angelu Merkel, posle medijskih napisa da su Amerikanci prisluškivali njen mobilni telefon.

Portparol Džej Karni rekao je da Bela kuća “neće ulaziti u konkretne navode koji su izneti u izveštajima u javnosti”. Američki predsednik Barak Obama juče je uverio nemačku kancelarku da je Vašington, u ovom trenutku ne špijunira i da neće u budućnosti, međutim ostalo je “otvoreno pitanje” da li je Merkelova špijunirana u prošlosti, prenela je agencija AFP.

U međuvremenu, nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele pozvao je američkog ambasadora u Nemačkoj i zatražio objašnjenje, povodom, navodnog, špijuniranja Merkelove.

“Kada je reč o konkretnim optužbama o obaveštajnim stvarima, imamo odnose diplomatskim kanalima koje koristimo kako bi razgovarali o ovim pitanjima koja su nesumnjivo dovele do izvesne napetosti u našim odnosima”
, izjavio je portparol Bele kuće.

Karni je potvrdio da je Vašington razgovarao o optužbama koje su takođe uključile druge strane lidere samo diplomatskim kanalima. Nemačke političke partije su, povodom saznanja da su Amerikanci prisluškivali telefon i Merkelovu, reagovale besno i uznemireno, zahtevajući od svojih transatlantskih partnera detaljno objašnjenje celog slučaja, koji, kako se ocenjuje, preti da izazove diplomatsku krizu u bilateralnim odnosima.

“Ako se potvrdi da je tačno, to što smo čuli, onda bi bilo zaista loše. Amerikanci jesu i ostaju naši najbolji prijatelji, ali tako ne ide”, rekao je ministar odbrane Prus Tomas de Mezijer, o kome se govori kao jednom od ministara i u budućem sazivu nemačke vlade.

I komesarka Evropske unije za pravosuđe Vivijan Reding izjavila je danas da najnoviji izveštaji o američkim tajnim programima prisluškivanja u Evropi ukazuju na to da je došlo vreme za snažnu, zajedničku akciju u cilju zaštite podataka.

Zaštita podataka mora da se poštuje bez obzira da li je reč o imejlovima građana ili mobilnom telefonu (nemačke kancelarke) Angele Merkel”, smatra Reding, javio je AFP.

Izvor: 24sata

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.