Ančeloti: Došao sam da osvojim Ligu šampiona

LONDON, 6. jula 2009. (Beta-AP) - Trener Čelsija Karlo Ančeloti rekao je na svom prvom obraćanju novinarima na toj funkciji, da je došao u klub da bi osvojio Ligu šampiona i da je ubeđen da će fudbaler Džon Teri ostati "zauvek" u ekipi.

Ančeloti je objavio i prvo zvučno pojačanje kluba u prelaznom roku, Jurija Žirkova iz moskovskog CSKA, što bi trebalo da pojača sredinu terena.

"Prirodna pozicija Žirkova je na levoj strani. Ja mislim da može da radi sve i da igra u odbrani i sve što treba između", rekao je Ančeloti na tečnom engleskom, a u odgovorima se često služio jezičkim dosetkama.

Novinarima je sa potpuno ozbiljnim izrazom lica - usred nagađanja medija da je defanzivac možda prihvatio ponudu Mančester sitija - rekao da Teri možda neće ostati kapiten, ali je onda brzo rekao da se šalio.

"Džon Teri je simbol ovog tima. On će biti kapiten sledeće sezone. Rekao je da želi da ostane zauvek i mi želimo da ga zadržimo zauvek. Sada se pominje Mančester siti, ali ne postoji cena za Terija. On će zauvek biti u Čelsiju", rekao je Ančeloti.

Italijanski stručnjak je peti trener Čelsija za manje od dve godine, a koliko će ostati u klubu zavisi najviše od toga da li će moći klubu da donese trofej u Ligi šampiona, što dvostruki osvajač tog takmičenja sa Milanom dobro zna.

"Ovde sam zbog toga, zbog osvajanja Lige šampiona. Za mene je to najbolje takmičenje na svetu", rekao je on.

Ančeloti je nasledio Gusa Hidinka, koji je prošle sezone došao do polufinala. Za manje od četiri meseca Holanđanin je doneo živost u tim, posle odlaska Luiša Felipea Skolarija, koji je dobio otkaz u sred sezone. Holanđanin je doneo Čelsiju i trofej u kupu, a onda se vratio u Rusiju.

Ančeloti je zvanično predstavljen danas, skoro tačno godinu dana pošto je trofejni Skolari, osvajač dva Mundijala sa Brazilom, slavljen kao trener koji će da ponovi uspehe Žozea Murinja od 2005. do 2007.

Murinjo je osvojio dve domaće titule, ali u Ligi šampiona nije stigao dalje od polufinala. Njegov naslednik Avram Grant otpušten je iako je doveo klub do finala 2008, dok se Skolari mučio da prođe takmičenje po grupama.

Ančeloti je rekao da Čelsi neće da se takmiči u trošenju sa Real Madridom, koji je prošlog meseca dao više od 200 miliona evra na dovođenje Kristijana Ronalda, Kake i drugih.

"Čelsi ne mora nužno da ima najbolje igrače", rekao je on.

Još se ne zna da li će Deko, Rikardo Karvaljo i Andrij Ševčenko ostati u klubu. Ančeloti je rekao da Ukrajinac ima najviše šanse da ode.

Ševčenko će 9. jula doći u London i radiće se nama tokom priprema, posle čega ćemo razgovarati i pronaći najbolje rešenje za nas. Karvaljo i Deko su igrači Čelsija. Ako u budućnosti igrač bude želeo da ode, moraće da razgovara sa klubom, a mi ćemo doneti pravu odluku i za njega i za nas", rekao je Ančeloti.

Pogledajte još