Srbija prvi trgovinski partner Crne Gore

0

Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore za devet meseci ove godine iznosila je 1,61 milijardi evra, što je pad od 2,8 odsto u odnosu na isti period 2012.

Prema podacima crnogorskog Zavoda za statistiku (Monstat), Srbija je i dalje zemlja iz koje Crna Gora najviše uvozi i izvozi.

Crna Gora je od januara do kraja septembra izvezla robe u vrednosti od 285 miliona evra što je više za 3,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezla za 1,33 milijardi evra, što je manje za četiri odsto nego u uporednom periodu, podaci su Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni obojeni metali, odnosno gvožđe i čelik, dok je Crna Gora najviše uvozila hrane i nafte.

Kada je u pitanju izvoz, glavni partner Crne Gore je Srbija sa 104,9 miliona evra, Hrvatska 42,7 miliona i Slovenija 30 miliona evra.

Crna Gora je, prema podacima Monstata, u prvih devet meseci, najviše roba i proizvoda uvezla iz Srbije – 378,1 miliona evra, Grčke 113,3 i Kine 112,3 miliona evra.

Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore, kako je saopšteno iz Monstata, bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.


B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.