Dragi Lastane, poljubila sam ga, jesam li trudna?

Modra lasta je časopis za učenike osnovne škole utemeljen 1954. u zagrebačkoj školi „Trnjanska“ kao list koji stvaraju deca za decu. Delujući uvek u skladu s aktualnim obrazovnim i pedagoškim standardima, Modra lasta služi i kao didaktičko sredstvo u nastavi, te je i danas dobra pomoć nastavniku.

Modra lasta je prokrčila put stripu u nastavu. Na svojim stranicama i danas objavljuje isključivo domaći strip najpoznatijih hrvatskih autora. Brojni tekstovi objavljeni u Modroj lasti, čiji su autori deca i afirmisani umetnici, našli su svoje mesto u čitankama, jezičnim priručnicima te udžbenicima iz različitih predmeta. Mnoga literarna dela za decu i mlade, koja su nagrađena najvećim književnim nagradama i koja danas čine korpus književne klasike za decu, svoje su prvo objavljivanje u nastavcima doživjela baš na stranicama Modre laste.

Modra lasta se po mnogočemu razlikuje od sličnih časopisa u Hrvatskoj i svetu, najprije po tome što uporno potiče i afirmiše dečje stvaralaštvo. Trećinu priloga u listu čine učenički radovi, novinarski, literarni, enigmatski, stripovski, likovni, fotografski… iz hrvatskih dopunskih škola širom sveta. Autori mnogih članaka i literarnih priloga su nastavnici praktičari. Osim toga, časopis neguje stalnu izravnu komunikaciju s čitateljstvom.

U Modroj lasti objavili su danas poznati i priznati novinari, naučnnici, umetnici, političari i sportsti.

Zna ga samo redakcija

“Lastan je za mene hrvatski Superman i Batman u jednom. Najbolje čuvana tajna hrvatskog novinarstva. Nikada se nije znalo ko je Lastan, a upravo je on bio jedini spas i pomoć za mnogu decu.”

Tako o Lastanu, kojeg je i sama “gutala” kad je bila mala, danas govori redteljka Irena Škorić koja upravo snima dokumentarni film “Dragi Lastane!” koji će razotkriti mnoge tajne…

U filmu će se prikazati svi Lastani, osim aktualnog čiji identitet i dalje zna samo redakcija Modre laste, a kako sama kaže, sjajan sugovornik bio je Rudi Aljinović, novinar, scenarist i crtač stripa, čovek koji je s tadašnjim urednikom Modre laste Dragutinom Brigljevićem stvorio Lastana (crtao ga je, naravno, Ivica Bednjanec) i odgovarao na njegova pitanja punih deset godina.

Odaziv je bio neverovatan, a svi Lastani danas objašnjavaju kako se iz dečjih pitanja zapravo može pratiti razvoj našeg društva.

U šezdesetima i sedamdesetima dolazilo je mnogo socijalnih pitanja (svi u razredu imaju farmerice, ja jedini ne, Lastane, što da radim) pa i onih u kojima su se skrivale prave drame (tata me stalno tuče, a meni je neugodno skinuti se na fizičkom gde svi vide moje modrice, Lastane, pomozi), da bi malo po malo baš tih godina rubrikom počela dominirati ljubav.

U tim je danima na adresu Modre laste stizalo i 500-600 pisama nedeljno (!!!). Veliki je broj čitalaca u pisamce stavljao i desetak dinara i kućnu adresu da im Lastan odgovori, ako već ne u Lasti, onda barem pismom. Tada nije bilo interneta, a Lasta je dolazila i u najudaljenije selo.

Potpisivali su se sa Tužan, Nesretna, Suvišan, Razočarana, Zabrinut, što je prouzrokovalo pisanje Naredbe br. 1 kojom je Lastan 1972. zabranio takve nadimke.

Kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih nadimci su postajali sve maštovitiji pa smo imali Letećeg Nikolu Teslu, Sunce na zalazu, Santu leda, Šerifa sa Savskog nasipa itd. Nakon Rudija “Sastanak s Lastanom” neko je vreme bio redakcijski rad te je podrubriku “Rezervirano za djevojčice” preuzeo Stanislav Femenić.

U devedesetima se zbog rata ponovno javlja jak socijalni naboj u brojnim pitanjima, pa čak i pretnje samoubojstvom. U novije vreme klinci se zanimaju za ljubav, seks, ali i tehnologiju, traže savete kako se domoći najmodernijeg mobitela kakav imaju vršnjaci…

I Lastan je klinac

Poanta priče je, naravno, to što je i sam Lastan klinac. Rudi Aljinović odlično je pogodio taj kolegijalni, pomalo zafrkantski stil koji su svi njegove kolege održali. U Rudiju je i dalje živ duh tinejdžera, ali i priznaje da mu je u poslu pomoglo i to što potiče iz mnogobrojne porodice.

Irena Škorić na filmskoj će vrpci otkriti sve Lastane i skriva ih do premijere filma, ali sada moli da joj se jave oni koji su imali tu sreću da im Lastan odgovori na pitanje.

Ladylike.hr

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.