Dragi Lastane, poljubila sam ga, jesam li trudna?

Modra lasta je časopis za učenike osnovne škole utemeljen 1954. u zagrebačkoj školi „Trnjanska“ kao list koji stvaraju deca za decu. Delujući uvek u skladu s aktualnim obrazovnim i pedagoškim standardima, Modra lasta služi i kao didaktičko sredstvo u nastavi, te je i danas dobra pomoć nastavniku.

Modra lasta je prokrčila put stripu u nastavu. Na svojim stranicama i danas objavljuje isključivo domaći strip najpoznatijih hrvatskih autora. Brojni tekstovi objavljeni u Modroj lasti, čiji su autori deca i afirmisani umetnici, našli su svoje mesto u čitankama, jezičnim priručnicima te udžbenicima iz različitih predmeta. Mnoga literarna dela za decu i mlade, koja su nagrađena najvećim književnim nagradama i koja danas čine korpus književne klasike za decu, svoje su prvo objavljivanje u nastavcima doživjela baš na stranicama Modre laste.

Modra lasta se po mnogočemu razlikuje od sličnih časopisa u Hrvatskoj i svetu, najprije po tome što uporno potiče i afirmiše dečje stvaralaštvo. Trećinu priloga u listu čine učenički radovi, novinarski, literarni, enigmatski, stripovski, likovni, fotografski... iz hrvatskih dopunskih škola širom sveta. Autori mnogih članaka i literarnih priloga su nastavnici praktičari. Osim toga, časopis neguje stalnu izravnu komunikaciju s čitateljstvom.

U Modroj lasti objavili su danas poznati i priznati novinari, naučnnici, umetnici, političari i sportsti.

Zna ga samo redakcija

"Lastan je za mene hrvatski Superman i Batman u jednom. Najbolje čuvana tajna hrvatskog novinarstva. Nikada se nije znalo ko je Lastan, a upravo je on bio jedini spas i pomoć za mnogu decu."

Tako o Lastanu, kojeg je i sama "gutala" kad je bila mala, danas govori redteljka Irena Škorić koja upravo snima dokumentarni film "Dragi Lastane!" koji će razotkriti mnoge tajne...

(old_image)

U filmu će se prikazati svi Lastani, osim aktualnog čiji identitet i dalje zna samo redakcija Modre laste, a kako sama kaže, sjajan sugovornik bio je Rudi Aljinović, novinar, scenarist i crtač stripa, čovek koji je s tadašnjim urednikom Modre laste Dragutinom Brigljevićem stvorio Lastana (crtao ga je, naravno, Ivica Bednjanec) i odgovarao na njegova pitanja punih deset godina.

Odaziv je bio neverovatan, a svi Lastani danas objašnjavaju kako se iz dečjih pitanja zapravo može pratiti razvoj našeg društva.

U šezdesetima i sedamdesetima dolazilo je mnogo socijalnih pitanja (svi u razredu imaju farmerice, ja jedini ne, Lastane, što da radim) pa i onih u kojima su se skrivale prave drame (tata me stalno tuče, a meni je neugodno skinuti se na fizičkom gde svi vide moje modrice, Lastane, pomozi), da bi malo po malo baš tih godina rubrikom počela dominirati ljubav.

U tim je danima na adresu Modre laste stizalo i 500-600 pisama nedeljno (!!!). Veliki je broj čitalaca u pisamce stavljao i desetak dinara i kućnu adresu da im Lastan odgovori, ako već ne u Lasti, onda barem pismom. Tada nije bilo interneta, a Lasta je dolazila i u najudaljenije selo.

Potpisivali su se sa Tužan, Nesretna, Suvišan, Razočarana, Zabrinut, što je prouzrokovalo pisanje Naredbe br. 1 kojom je Lastan 1972. zabranio takve nadimke.

Kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih nadimci su postajali sve maštovitiji pa smo imali Letećeg Nikolu Teslu, Sunce na zalazu, Santu leda, Šerifa sa Savskog nasipa itd. Nakon Rudija "Sastanak s Lastanom" neko je vreme bio redakcijski rad te je podrubriku "Rezervirano za djevojčice" preuzeo Stanislav Femenić.

U devedesetima se zbog rata ponovno javlja jak socijalni naboj u brojnim pitanjima, pa čak i pretnje samoubojstvom. U novije vreme klinci se zanimaju za ljubav, seks, ali i tehnologiju, traže savete kako se domoći najmodernijeg mobitela kakav imaju vršnjaci...

(old_image)

I Lastan je klinac

Poanta priče je, naravno, to što je i sam Lastan klinac. Rudi Aljinović odlično je pogodio taj kolegijalni, pomalo zafrkantski stil koji su svi njegove kolege održali. U Rudiju je i dalje živ duh tinejdžera, ali i priznaje da mu je u poslu pomoglo i to što potiče iz mnogobrojne porodice.

Irena Škorić na filmskoj će vrpci otkriti sve Lastane i skriva ih do premijere filma, ali sada moli da joj se jave oni koji su imali tu sreću da im Lastan odgovori na pitanje.

Ladylike.hr

Pogledajte još