POVRATAK ELVISA: Kloniran je miš od DNK uzorka Elvisa Prislija

Uskoro, možda u ne toliko dalekoj budućnosti, ljudi će moći da rađaju delfine. Ne, ne radi se o preteranoj naučnoj fantastici.

Ljudsko začeće delfina je jedna od tema koju upravo preispituju na izložbi "Uzgajajte svoje: Život nakon prirode", sulude i potresne egzibicije u Naučnoj galeriji Triniti Koledža u Dablinu. Ovo možda nije prva, ali je sigurno najznačajnija izložba do sada koja se bavi sintetičkom biologijom, novom granom genetskog inženjeringa.

- Po prvi put možemo potencijalno da dizajniramo stvari koje želimo, počeviši od samog DNK - kaže kustos izložbe Aleksandra Dejszi Ginsberg, dobitnica renomirane nagrade "World technology Award" za dizajn 2011. godine.

"Pitanje koje se sada nameće je - šta zapravo želimo"?

Ginsberg je izložila radove dvadesetak naučnika, inženjera, biohakera, umetnika i dizajnera koji pokušavaju da odgovore na neka ozbiljna egzistencijalna pitanja i ispituju šta sintetički život znači za ljudsku budućnost. Jedan od najzanimljivijih projekta je ‘"Glodar, kralj rokenrola" - miš koji je kloniran od DNK uzorka Elvisa Prislija.

Za svoju instalaciju, Kobi Barhard je kupio par vlasi Elvisove kose na Internetu, iz nje izolovao specifične gene koji kontrolišu zavisnosti, druželjubivost i debljinu. Posebna laboratorija je iskoristila te gene kako bi stvorila miševe po narudžbi koji imaju vrlo slične odlike Elvisu.

Hoće li naši praunuci biti morska stvorenja? To je pitanje koje postavlja Ai Hasegava u svojoj jezovitoj instalaciji - "Želim da rodim delfina". Hasegava se pita da li će žena, u prenastanjenom svetu u kome nedostaje hrane, ikada razmisliti da na svet donese ugroženu vrstu poput tune, delfina ili morskog psa? Ona je zamislila delfinasto-ljudsku posteljicu koja bi ženi dozvolila da uzaja hranu u vlastitoj maternici

Ova skandalozna izložba će biti otvorena do 19 januara u Dublinu, a trenutno su u pregovorima da krenu na svetsku turneju.

Izvor: Alo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.