Dramatičan snimak putnika koji beže od napadača na aerodromu u Los Anđelesu

Agenti Federalnog istražnog biroa rasvetljavaju motiv jučerašnjeg incidenta na međunarodnom aerodromu LAX u Los Anđelesu, kada je napadač otvorio vatru na terminalu i ubio jednog nenaoružanog federalnog agenta, pri čemu je ranjen i uhapšen, javio je Rojters.

Neimenovani izvor je rekao da federalna istraga nastoji da utvrdi da li su meta napadača bili nenaoružani agenti službe TSA koja vrši fizičku proveru i kontrolu putnika.

Vlasti su identifikovale osumnjičenog napadača kao 23-godišnjeg Pola Entonija Ćanću, i navele da je ranjen u razmeni vatre s policijom na terminalu 3.

Ćanća je juče naoružan automatskom puškom izazvao paniku i haos na jednom do najprometnijih aerodroma sveta. Na stotine putnika panično je bežalo i tražilo zaklon kad je nastala razmena vatre:

Napadač je američki građanin i izgleda da je delovao sam, prenele su agencije.

On se probio kroz kontrolni punkt i utrčao u deo gde se putnici prijavljuju za let i tada otvorio vatru, sukobivši se s obezbeđenjem koje je na njega pucalo i on je najmanje jedanput pogođen i odveden u pritvor.

Ćanća je pogodio najmanje dva službenika bezbednosti prevoza (TSA) i jednog ubio, rekao je specijalni agent FBI Dejvid Bovdić.

Ubijeni agent TSA identifikovan je kao 39-godišnji Herardo Ernandes.
Hitna pomoć prevozi jednu od žrtava napada

FBI u petak nije mogao da da ukupan broj povređenih u napadu. Hitna pomoć je odvezla pet osoba povređen na mestu pucnjave, ali vatrogasna služba nije mogla da potvrdi da li su svi i ranjeni od metaka.

List "Los Anđeles tajms" je javio da je među ranjenima 29-godišnji Brajen Ladmer koji je pogođen u nogu.

Na istrazi je sada da istraži incident i nađe moguće motive za napad, rekao je Bovdić u petak.

Policija Nju Džerzija i agenti FBI posetili su porodicu napadača u Pensvil taunu.

On nije hteo da otkrije sadržaj poruke, ali je kazao da je porodica izjavila da nije bilo prethodnih indikacija da Ćanća, koji se preselio u Kaliforniju pre 18 meseci, ima nekih problema.

Lokalni mediji su preneli da je napadač poslao poruku u kojoj je govorio da će izvršiti samoubistvo.

Televizija Ci-Bi-Es je javila da je, prema istražnim organima, Ćanća nosio pušku u torbi. U torbi je bila poruka da su službenici TSA, zaduženi za pregled i proveru putnikam, fašisti i svinje.

Prema nekoliko bezbednosnih izvora, puno municije je pronađeno u još jednoj torbi na aerodromu blizu mesta napada i to u količini dovoljnoj da se pobiju svi na terminalu.

Bivši sekretar za Nacionalnu bezbednost pod čijom je nadležnošću i TSA, Tom Ridž, rekao je da ne smatra da bi bezbednosne promene na aerodromima mogle da spreče ponavljanje incidenta kao što je jučerašnji.

Ridž je u telefonskom razgovoru za Rojters kazao da je protiv ideje da agenti TSA budu naoružani.

"Njihovo naoružavanje zahteva izuzetno kvalitetnu obuku i ne mislim da bi to napravilo neku veliku razliku", rekao je Ridž.

Jučerašnji incident imao je uticaja na oko 1.550 letova koji su prevozili više od 167.000 putnika, saopštila je predstavnica aerodroma Nensi Kestl.

Veliki broj tih letova je odložen ili preusmeren, dok je policija evakuisala putnike i zatvorila tri terminala prilikom incidenta.

Izvor: 24sata

Pogledajte još