SLEPI PUTNIK: Muškarac leteo od Kopenhagena do Los Anđelesa bez pasoša i avionske karte

Slepi putnik koji je stigao u Los Anđeles iz Kopenhagena, bez pasoša i karte, moraće da objasni kako mu je to pošlo za rukom, ali i da se suoči sa krivičnom prijavom. Za krivično delo koje je počinio predviđena je zatvorska kazna do pet godina.

O Sergeju Očigavi, 46-godišnjaku koji je bez avionske karte i pasoša stigao iz Danske u SAD, zna se da je imao ruska i izraelska dokumenta među stvarima, ali ne i koje je nacionalnosti i da li ima dvojno državljanstvo.

Očigava je stigao na međunarodni aerodrom u Los Anđelesu 4. novembra. Prvo je rekao vlastima da je ostavio pasoš u avionu kojim je leteo.

Međutim, u optužbi koja je podneta protiv njega navodi se da su istražitelji postali sumnjičavi prema Očigavi nakon što ga je posada na letu kompanije "Scancinavian Airlines" iz danskog grada Kopenhagena ka Los Anđelesu, opisala kao putnika koji je stalno menjao mesto gde je sedeo.

Takođe je od stjuardesa tražio dva obroka, a navodno je pokušao i da pojede čokoladu koja je pripadala kabinskom osoblju.

Sergej Očigava govori ruski. Nije bio na listi putnika niti leta iz Kopenhagena niti bilo kog drugog koji je tog dana pristigao na aerodrom LAX. Carinici na aerodromu u Los Anđelesu nisu mogli da pronađu evidenciju o izlasku Očigave iz Danske i shvatili su da je slepi putnik nakon što su svi dokumentovani putnici prošli carinsku proveru.

Tokom saslušanja koje su sproveli agenti Federalnog istražnog biroa (FBI), Očigava je tvrdio da je doktorirao filozofiju ekonomije, kao i marketing i da je poslednji put radio u Rusiji. Takođe je rekao da nije spavao tri dana i da ne razume šta se dešava.

Muškarac je navodno tvrdio da ne zna kako je ušao u avion u Kopenhagenu, da nije bio siguran da li ima kartu i da se ne seća kako je prošao pored aerodromskog obezbeđenja bez avionske karte.

Očigava je zadržan u pritvoru i trebalo bi da pred sud bude izveden 26. decembra. Mogao bi da se suoči sa zatvorskom kaznom do pet godina ako bude osuđen da je bio slepi putnik u avionu, što savezni zakon SAD definiše kao krivično delo.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još