Čerčil: Grad u kom ima više medveda nego stanovnika

I dok uplašeni građani pokušavaju da izbegnu kontakt sa izgladnelim predatorima, lokalne vlasti su nedaleko od grada otvorile privremeni "zatvor" za medvede koji odbijaju da reaguju na upozorenja i uporno se vraćaju u Čerčil.

Reporter Tom Leonard priča o svojoj poseti kanadskom gradiću:

- Ženka medveda sa mladunčetom je tog dana izvedena iz ćelije i uspavana strelicom sa sredstvom za smirenje. Uspavani medvedi su zatim spakovani u mrežu koju je helikopter preneo nekih 70 km od grada u nadi da se ove godine više neće vraćati i uznemiravati stanovnike.

Tokom sezonskih migracija u oktobru i novembru, kroz grad Čerčil, koji ima populaciju od 800 ljudi, prođe oko 1.000 polarnih medveda, a svakog dana gradom kruži oko 20 gladnih životinja.

Uprkos svojoj veličini, medvedi znaju da iznenade ljude, a tokom prošlonedeljne Noći veštica su se desila dva napada.

Bil Ajote (69) je iz svoje kuće čuo ženu kako vrišti, a kada je izašao u dvorište, naišao je na Erin Grin koju je ogromni medved već zgrabio za glavu. Bil je uspeo da spase ženu tako što je lopatom udario medveda, međutim, životinja se onda okrenula na njega, ali je njegov komšija, 18- godišnji Didijer Fober-Alen pritekao u pomoć sa svojom puškom i ispalio čak 18 metaka kako bi sprečio tragediju.

Kako su polarni medvedi zaštićeni u Kanadi, rendžeri moraju da se dovijaju kako bi sprečili napade na ljude, ali i vratili životinje u prirodno stanište. Međutim, to nije uvek lako za mali, šestočlani tim zadužen za zaštitu od napada medveda u Čerčilu.

Ubijanje medveda je poslednje sredstvo koje se koristi samo kada je ljudski život ugrožen, a obično se životinje uspavljuju ili namamljuju u zamke i dovode u zatvor u kome ostaju oko 30 dana pre nego što ih helikopterom odvoze van domašaja grada.

Koliko god bili učestali, napadi medveda, verovatno pukom srećom, ali i opreznošću građana, nisu prouzrokovali nijednu smrt još od 1983. godine.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.