Zašto se zaljubljujemo u zauzete muškarce?

Budimo iskrene, svaka od nas barem jednom u životu poželi da bude sa čovekom koji je već u ozbiljnoj vezi. I tada kreće agonija. Bez svake sumnje, mnoge besane noći provele smo pitajući se zašto nije (samo) naš. Psiholozi bi rekli: ljudi prirodno teže ka onom što je teško pridobiti, i što je cilj teže dosegnuti - to je on primamljiviji

I bez obzira na to što je flert sa zauzetim čovekom generalno bezazlen, ukoliko rasplamsate vašu maštu više nego što treba, to može ozbiljno da poremeti emocionalnu ravnotežu.

"Kozmo" istražuje same korene seksepila nedostupnih tipova i otkriva kako da se izborite sa vašim „nepristojnim“ interesima.

Efekat zabrane

Da li vam se ikada desilo da toliko čeznete za tašnom koja vam je prodata ispred nosa da ste u stanju da odete u istu radnju, ali u totalno drugom delu grada, samo da biste posedovali predmet vaše želje?

Znate i same: ništa ne vredi ubeđivanje drugih da možda postoji i bolja i lepša. Ne, vi niste mirne dok ne dođete baš do te. Evo i objašnjenja: svaki put kada se javi žudnja, vaš mozak šalje poveće količine dopamina u vaše telo.

On vas dodatno ohrabruje da još više stremite ka vašem cilju, odnosno ka zadovoljenju žudnje. Kada se uz to pojavi i prepreka (prevedeno: tip na kojeg ste se nameračili je veoma, veoma zauzet), mozak dopumpava ekstra dozu dopamina koja vas, logično, čini superfokusiranom na cilj.

Da biste se tada obuzdale, setite se da je možda baš ta prepreka ono što objekat vaše žudnje čini tako primamljivim. Jer, budite iskrene, da je tip slobodan, možda vam uopšte ne bi bio toliko interesantan. Štaviše, možda biste ga odložili na sporednu policu, baš kao što to neretko činimo sa tašnama. Za kojima smo samo dan pre nego što su nam došle u posed bile totalno lude...

On je tako savršen... i lak za održavanje

Idemo dalje: popularne sandale s platformama, lude rukavice... samo su neki od trendova koje želimo da pratimo iz prostog razloga što imamo urođen impuls da radimo ono što je prihvaćeno i što je predmet opšteg sviđanja.

U prevodu: on vam je zavodljiv jer je, osvedočeno, veoma zanimljiv nekoj drugoj ženi (sve ovo je pojačano ukoliko je sa ženom čije mišljenje cenite). Ali preporučuje se oprez: tip deluje savršeno jer ga gledate sa distance. Vi, zapravo, ne znate kakav je iza zatvorenih vrata! Drugim rečima, niste vi ta koja svakog dana gleda dlake na sapunu, čarape razbacane po podu i loša stanja.

Još jedan dobar metod da sve raščarate i da se spasete: analizirajte šta vam se kod njega uopšte sviđa. Samo nedostupnost ili nešto više od toga (zabavan je, deluje stabilno i sl). Te ključne osobine će vam biti važne da spoznate kakav vam muškarac uopšte treba. Zatim pokušajte da nađete nekog sa tim osobinama. Ali samog.

Izvor: 24sata

Pogledajte još