Srbija poražena od SAD u drugoj fazi takmičenja

BEOGRAD, 7. jula 2009. (Beta) - Muška košarkaška reprezentacija Srbije poražena je u Beogradskoj areni od selekcije SAD sa 68:66 (15:18, 22:18, 20:20, 11:10) u utakmici trećeg kola Grupe I druge faze takmičenja na Univerzijadi.

Selekcija Srbije je zahvaljujući pobedama nad Grčkom i Finskom u prva dva kola, već osigurala plasman u četvrtfinale, ali je prvo mesto u grupi osvojila ekipa SAD sa tri trijumfa.

Selektor univerzitetske košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Kesar rekao je večeras da je ekipa uprkos porazu od SAD (68:66) u drugoj fazi takmičenja pokazala da ne kalkuliše, ali je dodao da "orlovi" nisu imali ni sreće u završnici.

Utakmica je od prvog minuta bila izjednačena, a u uzbudljivoj završnici bolje su se snašli Amerikanci.

Selekcija SAD je u završnicu ušla sa poenom prednosti (67:66), ali je realizovala samo jedno od šest slobodnih bacanja, pa je Srbija imala pet sekundi da organizuje poslednji napad, koji se ipak nije završio pogotkom.

"Potvrdili smo da ne pravimo kompromise. Duel je bio veoma atletski, pomalo 'krvav'. Ekipa je pokazala da ne kalkuliše, jer nam u takmičarskom smislu meč ništa nije značio, ali smo želeli da pobedimo. Borili smo se, a na kraju možda nismo imali ni sreće", rekao je Kesar na konferenciji za novinare.

Srbija je pobedama u prva dva kola obezbedila plasman u četvrtfinale, u kojem će igrati protiv neporažene Turske.

"Turska je veoma dobra ekipa, taj duel biće naš najvažniji meč na turniru. Biće nam potrebna pomoć Beograđana da bi pobedili", kazao je on.

Zbog povrede skočnog zgloba utakmicu sa SAD propustio je Marko Kešelj, a njegov nastup neizvestan je i u meču četvrtfinala.

Selektor SAD Bo Rajan rekao je da je njegova ekipa eliminisala greške iz pripremnog perioda, kada je poražena od Srbije.

"Svi u timu su znali da će biti drugačija utakmica nego u pripremnom periodu, kada smo ubedljivo izgubili. Učimo iz svojih grešaka. Mogu da vam kažem da se malo šta može porediti sa osećajem koji imate kada iz 'neprijateljskog' okruženja odete sa pobedom. Atmosfera je bila sjajna, prava sportska", zaključio je Rajan.

U drugoj utakmici ove grupe reprezentacija Finske bila je bolja od Grčke sa 70:66.

Reprezentacija Litvanije u Grupi J pobedila je Letoniju sa 84:64, dok je Nemačka savladala Rumuniju sa 81:69.

Selekcija Izraela u Grupi K pobedila je Kanadu sa 89:81 i takmičenje završila na prvom mestu, a u četvrtfinale će ići i Rusija koja je bila bolja od Italije sa 92:76.

Takmičenje u drugoj fazi sa maksimalnim učinkom u završila je i Turska, koja je u Grupi L savladala Bugarsku sa 69:60, dok je Ukrajina zabeležila pobedu nad Portugalom (90:69).

Pogledajte još