Skupštinski Odbor za Kosovo počeo sednicu

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju počeo je danas sednicu na kojoj se raspravlja o lokalnim izborima na KIM, održanim 3. novembra.

Sednicu je otvorio predsednik Odbora Milovan Drecun, a prisustvuju i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, savetnik predsednika Srbije Marko Djurić i generalni sekretar vlade Veljko Odalović, koji je i deo tima za dijalog u Briselu.

U Briselu je juče okončana najnovija runda dijaloga Beograda i Prištine na temu lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, a rezultat dvočasovnih razgovora je dogovor "o koracima za uspešno okonačanje izbornog procesa", ponavljanje glasanja samo na tri biračka mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici i očekivanje da se ponovno glasanje održi pre 1. decembra, za kada je zakazan drugi krug izbora.

Posrednica u dijalogu, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je po završetku sastanka kome su prisustvovali i premijer Srbije i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, kosovski premijer Hašim Tači, da je uverena da će biti ostvaren napredak u sprovodjenju ostatka izbornog procesa na Kosovu i dodala da će se detaljima tog procesa baviti vlasti u Prištini.

Dačić je ocenio da su razgovori bili uspešni i naglasio da je sada najvažnije da Srbi na Kosovu u što većem broju izadju na ponovljene lokalne izbore u Kosovskoj Mitrovici.

Prethodnih dana opoziciona DS je tražila održavanje sednice Odbora za Kosovo i Metohiju zbog incidenata na severu Kosova koji su pratili održavanje izbora 3. novembra.

Izvor: Blic

Pogledajte još