Trovači pasa i dalje haraju Beogradom: Otrov bačen na ulaz u vrtić

Angelina Žeželj ističe da je prava sreća što je na otrov u petak naišla baš ona, a ne neko dete.

"Nekoliko parčića je bilo ispred samog ulaza u vrtić, a druge gomile na svega 20 metara odatle i to na mestu gde deca često prolaze. Mnogo dece sa Bežanijske kose ide u taj vrtić, a odmah do njega je i osnovna škola. Neko od dece je mogao da pokupi te parčiće kobasice ili ko zna šta sa njima da uradi, a bili su im nadohvat ruke, bačeni u travu, na mesta gde se oni igraju i svakodnevno prolaze" ogorčena je Angelina Žeželj.

Na tri različita mesta nađeno je po nekoliko parčića kobasice sa kerozanom, dok je u žbunju Angelina pronašla i rukavicu i kesu u kojoj je bio otrov.

Da stvar bude gora, ovakve stvari se često dešavaju u tom delu grada, ali od nadležnih niko nikada nije reagovao.

"Komšije kada nađu otrov pokupe i bace. U naselju nema nijednog psa lutalice, svi su otrovani. Ovih dana u kraju nalazimo mrtve golubove, pretpostavljam da su se i oni otrovali" kaže ona.

Pesticid kreozan u evropskim zemljama zabranjen je još pre dve decenije, a kod nas je povučen iz prodaje pre pet godina.

"Nije ga moguće kupiti ni na crno, jer se više ne proizvodi. Dobro je što je izbačen iz prodaje, jer to je jedan od najjačih otrova. Ljudi nisu ni znali koliko je jak" objašnjavaju u poljoprivrednoj apoteci "Munja".

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić objašnjava da postoji procedura koju zaposleni u vrtiću svakog jutra obave pre dolaska dece.

"Svako jutro u šest sati domar i spremačiće pregledaju dvorište i pokupe sve što je evenutalno sumnljivo. Takođe, pre nego što deca u toku dana izađu u dvorište, domar još jednom sve pregleda, a tokom boravka dece napolju vaspitačice brinu o njima. Vrtići uglavnom imaju visoku ogradu, ali uvek se može desti da neko prođe i namerno nešto ubaci u dvorište" objašnjava ona.

Poslednji zabeležen slučaj povrede deteta u dvorištu vrtića bio je u oktobru 2012. u vrtiću "Lipa" na Dorćolu, kada se četvorogodišnjak ubo na iglu šprica. Odgovorni za ovaj incident su kažnjeni.

Kao na Bežaniji, tako su ovih dana i građani Voždovca sami skupljali otrov koji je ponovo bačen u Šumicama.

Trovač je ove godine ubio nekoliko pasa, ali i brojne ptice i mačke. Iako su građani jedno vreme redovno prijavljivali bačen otrov, policija do sada ništa nije uradila.

Sa druge strane, primera da nesavesni pojedinci truju pse bacanjem opasnih materija, ne vodeći čak računa ni o tome da su u blizi površine gde se igraju deca nisu retki.

Tri psa otrovana su mesom i kostima posutim otrovom u avgustu u blizini vrtića i škole na Miljakovcu, a početkom godine dva psa je otrovano kreozanom bačenim kod dečjeg igrališta u parku u Šumicama.

Simptomi trovanja
- jaka žeđ, zamor, osećaj topline, bolovi u grudima i stomaku

- prvi znaci su crvenilo lica, povećanje telesne tempera­ture (do 42°C), znojenje, ubrzan rad srca, teško disanje, povraćanje i grčevi u stomaku

- u najtežim slučajevima trovanja: poreme­ćaji srčanog ritma, kolaps i cijanoza (trovanje krvi)

Građani su tada uspeli da spasu još dva psa koja su došla u dodir sa otrovom, a incident se ponovio i nepun mesec kasnije. Ljubitelji životinja osnovali su i fejsbuk grupu na kojoj jedni druge obaveštavaju gde su pronašli otrov.

Izvor: Blic

Pogledajte još