"Krcko Oraščić" 22. decembra u Centru „Sava''

Umetnički direktor projekta, direktor Ðagiljev art centra iz Sankt Peterburga Natalia Toriašvili, najavila je danas na prvoj konferenciji za novinare u Sava Centru da će jedan od najpopularnijih baleta u istoriji baletske umetnosti igrati u koreografskoj postavci Vasilija Vainonena koja je jedna od najboljih varijanti klasične postavke ovog baleta.

Veliki baletski spektakl iz Sankt Peterburga, grada u kome je "Krcko" premijerno izveden 18.decembra 1892.godine i zbog koga je dobio status metropole svetskog baleta, prvi put u Beogradu izvešće prvak baleta i prima balerina Marijinskog teatra Igor Kolb i Olga Esina.

Prema rečima Toriašvili, balet na prelepu muziku Petra Iljiča Čajkovskog, novogodišnja i božićna bajka koja se izvodi širom sveta krajem kalendarske godine, baletska je predstava namenjena za celu porodicu.

Ona je istakla da je centar Ðagiljev mnogo puta radio sa prvacima Kolbom i Esinom i da to što su oni zvezde, samo po sebi ne znači ništa, njima je cilj da gledaocima pokažu ne samo gimnastiku na sceni već unutrašnja stanja igrača, da se to prenese na gledaoce što ovo dvoje prvaka čine širom sveta, osvajaju srca gledalaca svojom virtuoznom i briljantnom igrom.

Beogradska publika je do sada imala priliku da vidi razne verzije "Krcka Oraščića" ali nikada u izvođenju vrhunskih solista i ansambala teatara iz Sankt Peterburga, kolevke ruske baletske škole.

Posebno će to biti dragoceno iskustvo za učenike beogradske baletske škole "Lujo Davičo" sa kojima nekadašnja primabalerina a sadašnji direktor centra Ðagiljev Toriašvili radi u Beogradu.

U zemlji u kojoj je klasični balet na "umoru" po oceni mnogih baletskih stručnjaka u Srbiji, mladim baletskim umetnicima mnogo će značiti rad sa vrhunskim pedagogom i nastup sa zvezdama i ansamblom slavnih petrogradskih pozorišta.

Ulaznice za balet "Krcko Oraščić" u Sava Centru i na svim prodajnim mestima Eventima su u prodaji po ceni 1.200, 2.200, 2.600 i 3.300 dinara.

Pogledajte još