PUTUJUĆA IZLOŽBA "BELI RUSI I RENESANSA SRPSKOG POZORIŠTA": Baletski i bračni par Vasiljeva i Žukovski

Udruženje Petrovaradin Media i Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Nakon Novog Sada, izložba će gostovati u Muzej u Beloj Crkvi (6.2), u Ruskom domu u Beogradu (20.2) i Novom Bečeju (27.2), kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Baletski i bračni par Vasiljeva i Žukovski

Anatolij Mihajlovič Žukovski (Sjedlice, Poljska, 1906 – San Francisko, 1998)
- baletski igrač -

Pripadaju grupi ruskih pozorišnih umetnika koju su u Kraljevinu SHS stigli jako mladi te su tu prošli kroz potrebno profesionalno školovanje i započeli svoje umetničke karijere.

Anatolij Žukovski bio je sin oficira plemićkog roda. U Beogradu je studirao Tehnički fakultet, a uporedo sa njim pohađao je i Glumačko-baletsku školu kod Jelene Poljakove.

U momentu kada se dvoumi da li da postane inženjer ili baletski umetnik, 1927. godine, desilo se gostovanje Fjodora Aleksejeviča Vasiljeva i Ane Pavlove u Narodnom pozorištu.

Jelena Poljakova ga je predstavila Pavlovoj kao izuzetno darovitog ali nedovoljno disciplinovanog, Pavlova ga je savetovala da se ozbiljno posveti baletu i tada donosi definitivnu odluku – odlučuje se za balet.

Žukovski je u Narodnom pozorištu munjevito napredovao i prošao sve faze: od statiste, igrača, epizodiste, soliste, balet-majstora, šefa baleta i koreografa. Kao koreograf, posebno se interesovao za jugoslovenski folklor po čijim motivima pravi baletske predstave.

Tokom svog rada u Beogradu supružnici su svakog leta posećivali evropske prestonice, gledali baletske predstave i učili kod velikih pedagoga. Pratili su trendove u inostranstvu.

Tokom Drugog svetskog rata bračni par napušta Beograd, nastavljaju internacionalnu karijeru baletskih igrača a zatim pedagoga. Godine 1950. odlaze u SAD i tamo ostaju do kraja života.

Bračni par Žukovski-Vasiljeva svakako pripada najznačajnim imenima beogradskog međuratnog baleta.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još