Koštunica predstavio novi Ustav članovima SANU

BEOGRAD, 10. oktobra 2006. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije, Vojilsav Koštunica, predstavio je danas članovima Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) tekst novog Ustava Srbije.

Predsednik SANU, Nikola Hajdin, rekao je novinarima da je premijer izložio razloge za donošenje novog ustava, njegovu sadržinu i da su ti razlozi naišli na razumevanje svih članova SANU koji su prisustvovali sastanku. "Bilo je nekoliko pitanja koja su raščišćena i obrazložena i na neki način je ceo sastanak bio veoma uspešan", istakao je Hajdin.

Koštunica je izjavio da je predstavnicima SANU izneo razloge koji su Skupštinu Srbije rukovodili da usvoji novi tekst Ustava Srbije i da raspiše referendum za njegovo potvrđivanje.

Činjenica da je on usvojen najširim konsenzusom, govori da su temelji na kojima počiva Ustav i cela državno-pravna građevina čvrsti i postojani,- dodao je, ističući da su karakteristike novog Ustava to što što garantuje zaštitu ljudskih prava sloboda i prava manjina i sprečava dovođenje u pitanje državne celine.

Premijer je dodao da su predstavnici SANU izneli sugestije o zakonima koji treba da budu doneti na osnovu novog Ustava.

Koštunica je izbegao direktno da odgovori na pitanje novinara da li je ostavkama ministara iz stranke G17 plus prekršen Zakon o Vladi, već je kazao da je u ovom času veoma važno da je Ustav usvojen u parlamentu, da su zatim na "dnevnom redu" referendum i izbori i da će sa tim svi problemi biti rešeni.

"Za jednu državu nema ničeg važnijeg nego da pokaže jedinstvo i čvrstinu kada je u pitanju donošenje ustava. I to je najvažnije. Sve ide svojim redom i sve dolazi na red - i ostavke i izbori. Ni od jedne od tih stvari se neće pobeći", kazao je on dodajući da su izbori test i za vladu i za javnost.

Koštunica je naglasio da se uporedo sa donošenjem novog ustava odvijaju i druge aktivnosti kao što su Akcioni plan za završetak saradnje sa Haškim tribunalom i evropske integracije.

On je naglasio da će u ponedeljak u Briselu razgovarati o primeni Akcionog plana i dodao da će se u razgovoru sa ministarskom trojkom pokrenuti i pitanja Kosova.

"Unoseći Kosovo i Metohiju u Preambulu Ustava, Srbija jasno stavlja do znanja da je privržena poštovanju međunarodnog prava. Ta preambula je prepisana iz Povelje UN koja garantuje teritorijalni integritet i suverenitet državama", dodao je on.

Pogledajte još