Mišković: Nisam kriv i optužnica mi nije jasna

Na suđenju u Specijalnom sudu došli su Marko Mišković, Milo Đurašković vlasnik "Nibensa" i svi optuženi za nezakonito izvlačenje novca iz putarskih preduzeća.

Bio je pristuan i veliki broj novinara. U Specijalni sud su došli i pravni eksperti i advokati iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, koje je angažovao vlasnik "Delte" kako bi pratili ovo suđenje.

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković negirao je optužbe da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća za više miliona evra, ističući da ne razume za šta je odgovoran.

"Nisam kriv, ne osećam se krivim. Nisam razumeo optužnicu, razumeo sam samo deo o ličnim podacima, kvantitativnim pokazateljima i datume, ali nijednu rečenicu optužnice nisam", rekao je Mišković u kratkom izjašnjenju o krivici.

Prema njegovim rečima, sebe ne može da prepozna ni u jednom delu optužnice i ne razume zašto je optužen.

"Ovo je posao za primer kako treba da se radi u Srbiji, ali ja ne razumem ekonomske kategorije iz optužnice", rekao je Mišković. On je istakao da ne mogu da postoje dva kontrolna akcionara, odnosno dva većinska vlasnika, kako je to navedeno u optužnici - on i optuženi Milo Đurašković.

Krivicu su, takođe, odbacili i Đurašković, Marko Mišković, kao i ostali optuženi.

Zatim je Miškovićev branilac Zdenko Tomanović tražio da se davanje odbrane Miroslava Miškovića odloži za sutra, jer će precizno trajati tri i po sata i tako je koncipirana da se odjednom iznese. "Tražim da mu omogućite da iznesem integralno odbranu", rekao je on.

Nakon konsultacija Sudskog veća i tužioca, odlučeno je da se današnje suđenje prekine i da Mišković sutra počen sa iznošenjem odbrane.

Suđenje je počelo u 14.30 kada su se optuženi prvo izjasnili o ličnim podacima, nakon čega je počela da se čita optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal.

Tužilac je pročitala samo najosnovnije tačke optužnice. Optužnica je napisana na 122 strane, a kako je rečeno, ima više od 10.000 stranica u spisima predmeta. Nakon pročitane optužnice, usledila je pauza od pola sata da bi suđenje bilo nastavljeno posle 17.10 izjašnjavanjem optuženih o krivici.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreske utaje. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića, koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica. Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreske utaje.

Miroslav i Marko Mišković uhapšeni su 12. decembra 2012. godine.

Miroslav Mišković je pušten 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Njemu je privremeno oduzet pasoš i određena mu je mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja policiji svakog prvog radnog dana u mesecu.

Iste obaveze ima i njegov sin Marko, kome je 7. avgusta ukinut kućni pritvo,r pošto je kao garanciju dao lokal vredan 3,3 miliona evra.

U kućnom pritvoru je i Đurašković, dok se svi ostali brane sa slobode.

Ustavni sud Srbije je pre mesec dana utvrdio da je vlasniku kompanije "Delta holding" Miroslavu Miškoviću povređeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora, ali Mišković nije tražio nadoknadu štete zbog toga.


B92

Pogledajte još