fbpx

Predlozi kandidata za upravnika Narodnog pozorišta objavljeni na sajtu

Objavljeni su predlozi devet kandidata, pošto je Upravni odbor nacionalnog teatra procenio da 10. kandidat, operska pevačica i profesor matematike Bosiljka Stevanović, ne ispunjava uslove konkursa.

Kandidati su svoje programe detaljno izložili fokus stavivši na saradnju sa drugim pozorištima, revitalizaciju repertoara, veći akcenat na operi i baletu, osavremenjivanje pozorišta, prikupljanje dodatnih sredstava...

Najobimniji i najdetaljniji predlog rada NP dostavio je pozorišni producent i dugogodišnji direktor marketinga NP Milovan Zdravković, ponudivši čak predlog projekta izrade Enciklopedije Narodnog pozorišta u okviru obeležavanja 150 godina NP sa spiskom članova timova koji bi radili na njenoj izradi i detaljnim proračunom troškova.

Aktuelni v.d. upravnika NP Dejan Savić je u svom programu predložio uključivanje Narodnog pozorišta u nacionalni investicioni plan, da se što pre pristupi realizaciji projekata o tehničkoj rekonstrukciji najvažnijih sistema u pozorištu, zalaže se za pristupanje evropskim fondovima, aktiviranje Fondacije NP za privlačenje sponzora i donatora, osnivanje Kluba prijatelja NP, nastavak razgovora u vezi sa radnim stažom i penzijama baletskih umetnika.

Reditelj Božidar Đurović, koji je više godina bio direktor Drame i upravnik NP, uz zalaganje za podjednaku zastupljenost klasičnih i savremenih dela na repertoaru pozorišta, ponudio je konkretne predloge: konkurs za značajne dramske pisce koji bi namenski pisali za NP, konkursi za savremeni dramski tekst, operu i balet, osnivanje festivala savremene nacionalne drame, javna čitanja savremenih dramskih tekstova, uvođenje obavezne analize umetničkog rada svakog člana ansambla, biranje gostujućih izvođača na javnima audicijama.

Svoje programe izložili su još i dirigentkinja Ana Zorana Brajović, dirigent Đorđe Pavlović, filološkinja Sofija Perović, dramaturg Spasoje Milovanović, dirigent Predrag Gosta i pijanistkinja Maja Rajčić.

Kandidati će tokom iduće sedmice biti pozvani da u razgovoru sa članovima UO obrazlože programe rada i razvoja NP.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.