Zastrašujuće: Mapa "Gugla" i Nase pokazuje koliko je šume Zemlja izgubila za 12 godina (VIDEO)

Ukupno je izgubljeno 1,5 miliona kvadratnih kilometara šuma, što odgovara površini čitave države Aljaske. Smanjivanje površina pod šumom se tokom protekle godine povećalo gotovo za trećinu u oblasti Amazona, dok je u Indoneziji u istom periodu udvostručeno.

Na "Guglovim" mapama visoke rezolucije lepo se vidi ovaj gubitak 1,5 miliona kvadratnih kilometara šuma, koji se dogodio samo u periodu između 2000. i 2012.

U izradi mapa učestvali su istraživači NASA, “Gugla” i Univerziteta Merilenda, koristeći snimke satelita “Landsat”. Svaki piksel na slici smiljenoj sa “Landsata” odgovara površini veličine terena za bejzbol i daje dovoljno detalja da može da oblast može da se zumira.

Poređenje podataka o šumama po pojedinačnim zemljama do sada nije bilo moguće sa ovakvom preciznošću.

Ali sa “Landsatom”, instrumentom koji kruži po polarnoj orbiti i svuda snima slike jednakog kvaliteta to je ostvareno i ovo je prvi put da je neko u stanju da napravi globalnu Landsat analizu svetskih šuma - gde su posečene, gde ponovo rastu, i gde su se našle na udaru prirodnih katastrofa.

Nažalost, ovi sasvim nesumnjivi i objektivni podaci pokazuju da je smanjivanje površina pod šumama u toku u gotovo svim krajevima sveta, i da je nakon perioda usporavanja, koji je bio posledica svesnih ekoloških napora, ovaj negativni ekološki trend u najnovije vreme ponovo naglo uzeo maha.

Blic

Pogledajte još