Alkoholizam sve veći problem u Srbiji

Prema rečima dr Aleksandra Vujoševića, direktora Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, alkoholizam se po obolevanju i smrtnosti nalazi na trećem mestu, iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

"To je i dalje bolest sa najnižom stopom lečenja u odnosu na ostala mentalna oboljenja. Prema istraživanjima rađenim u Evropi, od ukupnog broja zavisnika leči se samo 8 odsto", rekao je Vujošević i dodao da to nije samo bolest pojedinca, već celog društva.

U Srbiji postoji tolerantan odnos prema alkoholu, zbog čega je potrebna edukacija roditelja, osoblja u školama, ali i ostalih segmenata društva kako bi se na vreme uočili simptomi zavisnosti i sprovelo lečenje.

"Od ukupnog broja alkoholičara, 30 odsto su vidljivi, a zapravo najveći problem predstavljaju nevidljivi alkoholičari jer oni najkasnije dolaze na lečenje. Prepoznaju se tek kada zdravstvene posledice postanu vidljive"
, upozorila je dr Vesna Jovanović Čupić, rukovodilac dispanzera za alkoholizam u ovoj bolnici.

Pacijenti u ovu ustanovu najčešće dolaze pod pritiskom porodice, u zrelijim godinama najčešće u pratnji supružnika, a kada su u pitanju mladi, češće u pratnji majke nego oca.

"Uslovljeni su od strane porodice, radne organizacije u kojoj su zaposleni, a ima čak i pacijenata koji hoće da zaleče zdravstvene tegobe kako bi mogli da nastave da piju"
, ističe Jovanović Čupić.

Takođe, ozbiljan društveni problem predstavlja konzumiranje alkohola kod mladih. Prema istraživanjima, oni su u 76 odsto slučajeva probali alkohol u svojoj kući, a „poslužili“ su ih roditelji, bake ili deke.

Za prijem pacijenata sa područja grada u ovu ustanovu potrebna je samo zdravstvena knjižica. Lečenje traje 2 godine i sprovodi se u nekoliko faza, a podjednako je važna podrška porodice i okruženja.

Fenomen prve čaše

Dr Vesna Jovanović Čupić, rukovodilac dispanzera za alkoholizam u ovoj bolnici, objašnjava da pacijenti koji završe lečenje misle da mogu nastaviti da piju „umereno“, a upravo je fenomen prve čaše nepovratan, jer jedna čaša traži drugu.

Mladi

Više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, čak 90 odsto njih je probalo alkohol, a svaki peti se često opija tokom godine. Takođe, svaki deseti lečeni alkoholičar je mlađi od 30 godina.

Porodica alkoholičara

Zavisnike od alkohola karakteriše promena ponašanja prema članovima porodice u vidu netolerantnosti prema supruzi i deci, agresivnog ponašanja, nekontrolisanih seksualnih ispada prema supruzi, čestih promena raspoloženja, od euforije do depresivnog stanja. Alkoholičar postaje neodgovoran, nekritičan i sumnjičav prema postupcima supružnika i dece.

B92/Danas

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.