LDP: Prvo o problemima, pa o budžetu

Potpredsednik LDP-a Bojan Djurić je naveo da je potrebno pre budžeta raspravljati o "sporoj državi, hroničnim manjkovima, penzijskom i zdravstvenom fondu, zadržavanju ogromnih subvencija najvećim gubitašima, nereformisanom tržištu rada, političkoj nestabilnosti koja sprečava reforme".

On je u pisanoj izjavi naveo da su ti problemi danas na margini svakodnevnih partijskih prepirki koje ljudima ne donose nikakvu korist i pozvao sve stranke, i vlasti i opozicije, da se ponašaju razumno i odgovorno i da u toj raspravi ne bude populizma i demagogije.

"Naš deficit i sve veća zaduženja nisu incident, nego posledica činjenice da nam je zemlja u ekonomskom, obrazovnom i političkom smislu neorganizovana i ne može da odgovori izazovima vremena u kome živimo"
, kazao je Djurić.

Prema njegovim rečima, LDP neće svoju kritiku ekonomske i budžetske politike voditi populistički, niti će ljude lagati da je moguće napraviti bilo kakav ekonomski pomak, a da sve ostane kao danas.

"Tačno je da štednja bez razvoja nema smisla, ali razvoj upravo sprečava to što slobodnu ekonomiju guše preterana intervencija države i čuvanje statusa kvo u državnom sektoru", rekao je Djurić.

On je kazao da nije tačno da su najneefikasnije subvencije i dotacije iz budžeta radikalno smanjene. Subvencije najvećim gubitašima - Železnicama, Srbijagasu, Putevima Srbije, PIO Fondu su i dalje enormne.

"Srbijagas se guši u dugovima. Dotacija PIO Fondu je ogromna... Subvencija Železnici je ista kao i prošle godine, bez ikakvih unutrašnjih promena u tom preduzeću. Subvencija Putevima Srbije je zadržana, ponovo će im biti pokrivani dugovi, a firma je u istom stanju raspadanja godinama", kazao je Djurić.

On je naveo da je dotacija Nacionalnoj službi za zapošljavanje zadržana, iako je "za zemlju najbolje da se potpuno napusti sadašnji oblik tog 'biroa'".


Beta

Pogledajte još