Srbija potpisala bilateralni sporazum sa Norveškom

Sporazum su potpisali Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag.

Branko Ružić rekao je novinarima da bilateralna pomoć Norveške Srbiji od 2001. godine iznosi oko 250 miliona evra, a da će u 2013. godini Norveška pomoći Srbiju sa 8,7 miliona evra.

"Ovim sporazumom se definišu osnovni principi saradnje u vezi sa bilteralnim programom koji se odnosi na projekte koji će počevši od 2013. godine biti predlozeni Ministrastvu spoljnih poslova Kraljevine Noreveške koje ih i odobrava," kazao je Ružić.

On je dodao, da je opseg pitanja kojima će se baviti pre svega iz oblasti vladavine prava, reforme državne uprave, enrgetske efekasnosti, konkurentnosti i klimatskih promena.

Ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag rekao je da nivo i veličina pomoći koju će Kraljevina Norveška Srbiji zavisi od kvaliteta projekta koje Srbija realizuje.

"Ove jeseni u Norveškoj se oformila nova Vlada ali će se pružanje pomoći zemljama na Balkanu u njihovom procesu ka evrointegraciji nastaviti,"
kazao je Ragnar Kamsvag.

On je dodao, da Kraljevina Norveška očekuje da će Srbija otpočeti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji januara sledeće godine.

Izvor: Beta

Pogledajte još