Vlada SAD objavila novu seriju tajnih dokumenata

Vlada predsednika Baraka Obame objavila je sinoć više od 1.000 stranica dokumenata o kontroverznom programu Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) prikupljanja podataka o telefonskim razgovorima svakog Amerikanca u poslednjih sedam godina.

Prema obljavljenim sudskim dokumentima iz 2009, posle više uveravanja NSA da će poštovati propise suda, agencija je priznala da je prikupljala materijal na neodgovarajući način i obećala da će uvesti dodatne bezbednosne mere da spreči ponavljanje sličnih postupaka.

Obamina vlada objavila je sinoć te jako cenzurisane dokumente u okviru tekuće tužbe kojom se dovodi u pitanje ustavnost vladinog prikupljanja telefonskih podataka. Bela kuća navodi da su te procedure bile neophodne u borbi protiv terorizma.

Dokumenti sinoć objavljeni toliko su bili jako cenzurisani da je zacrnjeno i jedno od dva opravdanja vlade zašto ima prava da pregleda telefonske podatke američkih građana.

Kako navodi agencija AP, ovo objavljivanje dokumenata pokazuje vladine napore da zadrži svoje pravno ovlašćenje da prikuplja telefonske podatke Amerikanaca uprkos protivljenju Kongresa.

Sadašnja administracija suočena je sa sve većim pritiskom da otkrije detalje o vladinim programom nadzora u zemlji, od kada je bivši saradnik NSA Edvard Snouden objavio dokumenta koja pokazuju obiman program špijuniranja koji NSA sprovodi u zemlji i širom sveta.

Izvor: Blic

Pogledajte još