Kako šećer utiče na psihu: depresija, zavisnost i šta još?

Depresija:

Istraživači su povezali povećanu konzumaciju šećera sa povećanim rizikom od depresije, a najgori rezultat može biti šizofrenija. Šećer je takođe koren hroničnih upala koje utiču na pad imuniteta, funkcije mozga i ostalih organa koji su povezani sa depresijom. Zanimljivo je da najviši nivo depresije imaju zemlje u kojima je zabeležena najveća potrošnja šećera.

Zavisnost:

Iako kontradiktorni, mnogi dokazi upućuju na stvaranje zavisnosti od šećera. Droge i šećer pune mozak dopaminom. Istraživači sa Univerziteta Jejl otkrivaju u studiji kako samo pogled na jedan slatki milkšejk aktivira ista područja u mozgu kao pomisao na kokain kod ljudi koji su zavisni.

Anksioznost:

Može izazvati zamagljen pogled, poteškoće s koncentracijom, a to sve može biti okarakterisano kao napad panike tj. povećan osećaj straha ili brige. Šećer može da učini anksioznost još neprijatnijim osećajem. Dijeta i izbacivanje šećera neće izlečiti anksioznost, ali mogu umanjiti simptome, napuniti vas energijom i poboljšati sposobnost tela da se bori sa stresom.

Memorija:

Istraživači sa Univerziteta u Los Anđelesu primerom su demonstrirali kako povećana konzumacija šećera može uticati na gubitak pamćenja za samo šest nedelja. Naime, oni su davali pacovima tečnost sa fruktozom umesto obične vode i to je dovelo do toga da pacovi zaborave put kojim bi pobegli. Profesor Fernando Gomez-Pinilja kaže da su pacovi pod uticajem tog preparata bili sporiji i dodaje: "Dijeta sa visokom količinom šećera menja funkcije mozga i njegovu sposobnost da uči i pamti informacije".

Izvor: B92

Pogledajte još