Ne odustaju: EPS naplaćuje nepostojeće dugove

Jovanović je na konferenciji za novinare u Pirotu podsetio da Centar još od avgusta meseca apeluje na EPS da uvaži odluku Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio obračun zatezne kamate uz upotrebu takozvane komforne metode.

"Na osnovu te odluke Ustavnog suda uputili smo odmah Elektroprivredi Srbije i Ministarstvu energetike zahtev za preračunavanje i utvrđivanje stvarnog duga i da se onda naprave ugovori o reprogramu dugova i da se naplate realna dugovanja", rekao je Jovanović.

On je podestio i na stav Vrhovnog kasacionog suda iz aprila meseca da kamata mora da se preračuna na prosti interesni račun. Primenom tog metoda, dugovi građana bi se za najmanje 60 odsto umanjili i bili bi realni, rekao je Jovanović, apelujući da "vlada koja je osnivač EPS-a... stane na put naplaćivanju nepostejećeg duga građana".

Jovanović je danas u Pirotu prisustvovao predstavljanju Centra za rešavanje potrošačkih prekograničnih sporova, koji će funkcionisati u okviru Evropskog potrošačkog centra Srbije, čiji je osnivač niški Centar za zaštitu potrošača "Forum". Reč je, kako je napomenuto, o projektu "Balkanski potrošački most" koga finansira EU.

Izvor: Novimagazin

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.