Kusturica: Andrićgrad je značajna evropska i svetska baština

"U Andrićgrad su uložena značajna sredstva i značajan trud i drago nam je kada to neko vidi i prizna. Ne čudi nas da su značaj ovog projekta prepoznali Ulm i Novi Sad. Nije nama teško sa onima koji prepoznaju urbane vrednosti, nama je teško u kasabi, u Višegradu, gde to ne vide", naveo je Kusturica, a prenose banjalučki mediji.

Ne čudi, kaže, kada Evropa prepozna vrednost Andrićgrada, njegovu stilsku konstrukciju, pozornicu, digitalni bioskop.

"To su kvaliteti koje Evropa prepozna, ali bi nas čudilo da to prepozna i prizna Višegrad, opština u kojoj se od 1996. do 2006. godine za plate troše pare od potopljenog zemljišta. Oni niti hoće niti žele da vidi šta donosi Andrićgrad. Ali, to je valjda naš usud. Njima smeta da im deca dolaze u bioskop, njima smeta crkva koja ima parking, nova zgrada opštine. Njima te vrednosti ne trebaju" rekao je Kusturica Srni, preneli su banjalučki mediji.

Dok Evropa vidi i nagrađuje Andrićgrad, dodao je Kusturica, neki mediji se bave poslovanjem Andrićgrada, kada i koliko je uzeto kredita.

"Danas svako zna da kada se kredit uzme, ona se mora i vratiti. Tri su revizije prošle nedavno kroz Andrićgrad - jedna iz Banjaluke, internacionalna grupa za reviziju građevinskih radova i finansijska inspekcija, i sve su dale pozitivnu ocjenu, a oni koji ne žele da to čuju i vide dotiču se mog kredita, a danas kredite uzimaju svi", istakao je Kusturica.

Savet evropskih gradova i regija iz Ulma i Media invent iz Novog Sada dodeli su Andrićgradu priznanje "Zlatni ključ", rad akademskog vajara Ljubiše Mančića iz Beograda.

"Negujući demokratske i kulturološke vrednosti i standarde žiri je konstatovao da Andrićgrad i njegov 'gradonačelnik' Emir Kusturica ne samo da zaslužuju ovo vredno priznanje, nego i doprinose afirmaciji i promociji svetske kulturne baštine", saopšteno je iz kompanije Media invent.

Izvor: B92

Pogledajte još