Mali trikovi za ubrzanje metabolizma

Hrana bogata gvožđem
Gvožđe je neophodno za prenos kiseonika do mišića kako bi oni mogli sagorevati mast. Školjke, nemasno meso, pasulj, žitarice i spanać su odličan izvor gvožđa. Takođe ga možete uzimati i u obliku suplemenata, ali se uvek posavetujte s lekarom jer su naučnici ustanovili da prevelika količina gvožđa može izazvati srčane bolesti kod muškaraca. Najzdravije bi bilo da gvožđe uzimate putem namirnica.

Vitamin D
Vitamin D je važan za održavanje metabolizma brzim. Nažalost, naučnici su ustanovili da veliki broj ljudi ne unosi dovoljno vitamina D. Najbolji izvori vitamina D su losos, tuna, obogaćeno mlijeko i žitarice te jaja.

Kalcijum
Postoje dokazi koji upućuju na to da nedostatak kalcijuma može usporiti metabolizam. Odlični izvori kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi, a naučnicii su ustanovili da kalcijum iz mleka i mlečnih proizvoda može smanjiti apsorpciju masti iz drugih vrsta namirnica.

Lubenica
Sadrži arginin koji će podstaći mršavljenje i smanjiti postotak masti u telu. Arginin će pospešiti razgradnju glukoze i masti, i pomoći će kod izgradnje mišićne mase. Što više mišićne mase imate, to će telo trošiti više masti i kalorija, čak i u stanju mirovanja. Ostali izvori arginina su morski plodovi, orašasti plodovi i semenke.

Hidratacija
Sve telesne funkcije zavise od unosa vode. Ako organizam ne sadrži dovoljnu količinu vode, trošiće 2 odsto manje kalorija. Naučnici su ustanovili da osobe, koje hidriraju svoje telo putem vode ili namirnica bogatih vodom, imaju znatno brži metabolizam.

Izvor: Centarzdravlja.net

Pogledajte još