Fijakerista

Fijaker je reč francuskog porekla i označava najamnu kočiju u gradskom prometu.

Grad Sombor je još 1885. godine dobio pravilnik o fijakerskoj službi. Za članove udruženja fijakerista i za stranke koje su prevožene bio je to važeći dokument. 

Dozvolu za rad kao fijakerista mogla je steći osoba dobrog moralnog vladanja koja je poznavala sve gradske ulice. Fijakeri su po pravilniku morali imati dva konja i biti osvetljeni sa dva fenjera. 

Letnji vozni red je bio od 6 do 21 čas, a zimski od 7 do 20 časova. Sa razvojem železničkog saobraćaja i zbog teškog izdržavanja dva konja, od 1901. godine Gradski kapetan dozvoljava vožnju fijakera sa jednim konjem.

Fijaker placevi su postojali kod železničke i autobuske stanice, kod hotela i na kraju Glavne ulice prema Županiji. Iz tih vremena pamte se priče o vožnji ''veselih'' gostiju i o tim vremenima komponovane su brojne pesme.

Po broju fijakera Sombor je 1975. godine sa svojih 19 fijakera bio prvi u srednjoj Evropi. 

Razvojem automobilskog i autobuskog saobraćaja, povećavanjem broja biciklista, fijakeri su nestajali. Danas na ulicama Sombora postoji jedan fijaker. Kada danas kroz Sombor prođete najboljim automobilom malo ko će vas primetiti, ali ako prođete makar sasvim običnim fijakerom svi će se okrenuti za vama.

Fijaker plac na Trgu Republike ima zasađena 24 bođoša, toliko fijakera se na njemu moglo smestiti i svaki fijaker imao je svoj hlad pod drvetom.

Fijakerista Ilija Mirković vozi turiste po Somboru od aprila do kraja oktobra i svakodnevno je parkiran na lokaciji za fijakere Trg Republike tzv. fijakerplac (Preko puta hotela Internacional).

Radno vreme od 9.00 do 16.00 ili po dogovoru. Vožnja po gradu traje najmanje pola sata. 

Cenovnik vožnje

•krug oko venca 100,00 din po osobi
•1 sat 950,00 din

Pogledajte još