Beogradske gimnazije: Treći test na maloj maturi da nosi 10 poena

Kako se navodi u saopštenju, podela da 20 poena nosi kombinovani, a 10 test iz srpskog jezika i 10 iz matematike dovešće do “pomeranja težišta ka kombinovanom testu”.

“Postoji mogućnost da se učenici odluče da se ne pripremaju dovoljno za srpski ili matematiku, što bi snizilo prag znanja iz ovih predmeta,a 20 bodova na kombinovanom testu može dovesti do obezvređenja samog trećeg testa”
, naveo je Forum beogradskih gimnazija.

FBG očekuje da će stručna komisija, koja se sastaje danas i sutra, doneti ispravnu odluku da se testovi boduju sa 10, 15 i 15 bodova.

Oni su i predložili da se novi test odloži za 2015. godinu kako bi “sadašnji ‘sedmaci’ imali dovoljno vremena da se upoznaju s testom i da se adekvatno pripreme”, ali predlog nije usvojen, jer ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislava Jovanovića želi da “završi započeti posao” ove godine.

“Ukoliko iz bilo kog razloga bude došlo do novog kašnjenja, kiksa u organizaciji ili greške u metodologiji testa, uspešnost tog testa dolazi u pitanje, pa postoji realna opasnost od novog promašaja na maloj maturi”
, navodi FBG.

Sastanku su, na poziv ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislava Jovanovića, prisustvovali svi učesnici obrazovanja: ministar, njegovi pomoćnici, direktori dva zavoda za obrazovanje, autor strategije obrazovanja Ivan Ivić, rukovodioci projekata male mature.

Pored njih, pozvani su i predstavnici sindikata: Foruma beogradskih gimnazija, Foruma srednjih stručnih škola i Beogradskog sindikata osnovnih škola.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović sastao se juče sa roditeljima osmaka i s njima dogovorio kako da malu maturu učine što manjim opterećenjem za đake. - See more at: /pocetna/info/drustvo/Treci-test-male-mature-nosice-najmanje-bodova.a-210990.295.html#sthash.HmcDOmiH.dpuf

Ministar prosvete Tomislav Jovanović sastao se juče sa roditeljima osmaka i s njima dogovorio kako da malu maturu učine što manjim opterećenjem za đake.

Izvor: Beta

Pogledajte još