Kacin: Početak pregovora o članstvu u EU u decembru

Obraćajući se poslanicima Odbora za spoljnu politiku EP, Kacin je istakao da je u Srbiji reforma pravosuđa u toku, ali ona ostaje suočena sa brojnim izazovima.

"Pravosnažne presude u slučajevima visoke korupcije su i dalje retke, a vladavina prava u Srbiji neće biti osigurana dok god se u potpunosti ne istraži i rasvetli politička pozadina atentata na Zorana Đinđića i svi odgovorni ne budu privedeni pravdi"
, rekao je Kacin i dodao da isto važi i za ubistva novinara tokom vladavine Slobodana Miloševića.

Kacin je ocenio da Srbija ispunjava politički deo Kopenhaških kriterijuma, ali je potrebno više uraditi na odnosima vladajuće koalicije i opozicije, jer, kako je naglasio, efikasna vlast teško može da postoji bez konstruktivne i proaktivne opozicije.

Podsetivši na put koji je Srbija prešla tokom ovog sastava Evropskog parlamenta, Kain je zaključio da ona sada sigurno korača ka punopravnom članstvu u EU.

Usvajanje nacrta izveštaja o Srbiji u Odboru EP za spoljnu politiku je zakazano za 5. decembar, a konačan tekst izveštaja biće usvojen na plenarnoj sednici EP u Strazburu u januaru 2014, navodi se u saopštenju iz Kacinovog kabineta.


Blic

Pogledajte još