Milanović: Treba da prestanemo da se oslanjamo na ekonomske trikove

On je najavio da će hrvatska ekonomija u iduće dve ili tri godine stajati na "puno zdravijim temeljima".

Hrvatska je, naveo je premijer, godinama živela iznad svojih mogućunosti, a snažan kreditni pritisak izaziva novo nepovoljno zaduživanje za pokrivanje budžetskog deficita.

Smanjivanje javnog duga i budžetskog deficita Milanović označava preduslovom "ozbiljnog rasta hrvatske privrede, ne samo obavezom prema Evropskoj uniji".

"Drugim rečima, u iduće dve ili tri godine hrvatska ekonomija stajaće na puno zdravijim temeljima", najavio je premijer, napominjući da je to prva pretpostavka za dugoročno održiv privredni rast.

Milanović je naglasio da vlada mora da konsoliduje javne finansije i sprovodi mere podsticanja održivog privrednog rasta, prenosi agencija Hina.

Dodao je da neće doći u pitanje "nivo socijalnih prava najugroženijih kategorija stanovništva, isplata radničkih penzija, održiva prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata".

Premijer je naveo i da neće biti ugroženo pravo na besplatno obrazovanje onih koji žele da uče i za narednu godinu najavio reformu sistema osnovnih i srednjih škola.

Uz sveobuhvatne reforme u zdravstvenom, penzionom, obrazovnom i socijalnom sistemu, kao i u sistemu državne uprave, reformama u 2014. i 2015. biće reorganizovana organizacija državnih institucija na terenu, a Hrvatsku očekuje i ozbiljna reforma pravosudne mreže, najavio je Milanović.

Nabrojao je i šest glavnih tačaka vladinog angažmana na oporavku i rastu privrede: javne investicije, uklanjanje administrativnih prepreka za direktna ulaganja, poreska politika, direktni podsticaj privatnom sektoru, EU fondovi i funkcionalna privredna diplomatija.

Milanović je poslanike pozvao da podrže budžet, ne zato što to, kako kaže, nalaže demokratska procedura, nego zato što veruje da je politika koju vlada vodi "odgovorna i do kraja prožeta svešću o nužnosti preduzimanja mera koje će funkcionisanje hrvatske države i društva konačno uskladiti s mogućostima i potrebama."

"Vreme je da se odreknemo detinjaste politike zatvaranja očiju pred problemima, što su uporno činile HDZ-ove vlade. Vreme je da se prestanemo uzdati u čuda i ekonomske trikove", poručio je Milanović.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.