NA BUDŽETU 18.098 BRUCOŠA: Vlada Srbije usvojila kvote za upis na fakultete

Vlada Srbije usvojila je, na predlog Ministarstva prosvete, odluku o povećanju broja studenata koji se školuju o trošku države.

Na prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih na teret budžeta biće upisano 18.098 studenata, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 40 studenata, prenosi Tanjug.

Na prvu godinu doktorskih akademskih studija predviđen je upis 785 studenata, što je u odnosu na prethodnu godinu više za osam studenata, dok će država finansirati školarine za 4.632 studenta prve godine studijskih programa osnovnih strukovnih studija.

Odluku o broju studenata studijskih programa master akademskih studija Vlada Srbije će doneti naknadno, kako bi se, sa Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje i drugim relevantnim institucijama, obavile dodatne konsultacije o broju budžetskim mesta na novim studijskim programima.

U skladu sa zakonom i autonomijom univerziteta, svaki fakultet donosi odluku o broju samofinansirajućih studenata, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još