Aniti Balaž uspešno ugrađena srčana pumpa

„Anita se polako budi i reaguje na instrukcije osoblja. Očekuje se da će na odeljenje poluintenzivne nege preći za dva dana. Tokom večeri je skinuta sa respiratora i samostalno diše, a pritisak u plućima je počeo da pada“, objavili su Anitini roditelji na Fejsbuku.

Da je Anita uspešno operisana, kao i da je njeno stanje je stabilno, potvrdio je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić.

“Potrebno je da protekne tri meseca da se smanji pritisak u plućnoj arteriji kako bi se izbegla kombinovana transplantacija i pluća i srca, odnosno da Anita dobije šansu samo da joj se transplantira srce, jer to ima bolje izglede za postoperativni tok i kvalitet života”,
objasnio je Đukić.

On je dodao da se sa Anitom u Beču, osim profesora Andresa Cukermana, nalazi i doktor Vladislav Vukomanović sa Instituta za majku i dete, kao i njena majka, a da će on lično otići u Austriju naredne nedelje.

Anita je prvi pacijent iz Srbije koji čeka na transplantaciju srca, a čije troškove lečenja će plaćati Republički fond za zdravstveno osiguranje. Do sada su za lečenje dece koja čekaju na transplantaciju srca roditelji sami prikupljali novac u humanitarnim akcijama.

Pogledajte još