Tači: Asocijacija srpskih opština u skladu sa Ustavom

"Neće biti Republike Srpske, niti autonomije, a niti pretenzija za teritorijalnu podelu Kosova. Kosovo je jedno, jedinstveno, nedeljivo, i radićemo u korist evropske budućnosti građana", kazao je Tači uoči sutrašnjeg sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu.

Tači je u interviju za radio Slobodna Evropa rekao da se učešćem Srba na izborima, iskorenjuje uticaj Srbije na Kosovu i izrazio spremnost da se sastane sa svim novim predsednicima opština u kojima većinu čine Srbi, kako bi se razgovaralo o postojećim problemima.

Kosovski premijer je kazao da će statut, oblik, organizacija i rad Asocijacije srpskih opština u potpunosti biti u skladu sa Ustavom Kosova i Briselskim sporazumom.

"Svako drugo nastojanje ili svaka druga interpretacija rada te asocijacije opština biće neprihvatljiva i neostvarljiva. To je stav Kosova i Evropske unije. Asocijacija (opština) je konsultativni, dobrovoljni mehanizam. Njena ovlašćenja će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i sporazumom od 19. aprila. Neće imati niti veća a niti manja ovlašćenja od asocijacija ostalih opština na Kosovu. Biće konsultativni, neobavezujući mehanizam, bez ikakvog izvršnog ili zakonodavnog karaktera", naveo je on.

Tači je takođe rekao da je neprihvatljivo da neko eventualno pretenduje na raskorak u sudskom sistemu kada se radi o severu Kosova, i da se to neće ostvariti.


"Policijski i pravosudni sistem će biti jedinstven i u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova"
, naglasio je on.

Govoreći o izborima, kosovski premijer je naveo da se sada i srpska zajednica integriše u institucionalni i pravni sistem na lokalnom i centralnom nivou, te da će volja građana biti poštovana.

On je najavio da će sarađivati sa svakim izabranim predsednikom opštine bez obzira na etničku pripadnost, i da očekuje da se sastane i sa srpskim predsednicima opština.

"Oni su lideri i predsednici izabrani glasom građana na ovim slobodnim i demokratskim izborima. Očekujem da ćemo se sastati. Posetiću ih. Očekujem da radimo zajedno za dobrobit građana gde god živeli, bilo na severu ili na jugu", kazao je Tači.

Izvor: Beta

Pogledajte još