Kako manikir može zauvek da vam uništi nokte

Gelovi za nokte, koji traju i do dve nedelje, su posebno opasni za zdravlje

“Nekada sam primala mnogo komentara na račun mojih noktiju”, priča Antonija Marikonda (36) iz Vest Midlendsa u Velikoj Britaniji, tv novinarka i voditeljka.

“Odlazila sam redovno kod manikira i to mi je predstavljalo malo utošište i mesto za opuštanje. Ujedno, bila sam ponosna kako su mi nokti lepo izgledali”.

Međutim, ona sada plaća cenu za sve komplimente koje je dobila zbog lepih noktiju.

Budući da je godinama redovno stavljala veštačke nokte došlo je do trajnih oštećenja tkiva noktiju, koji su sada iskrzani, istanjeni, urasli i skloni lomljenju.

“Nisam imala predstavu da ispod elegantne, ispolirane površine moji nokti zaista pate”, kaže Antonija.

Lekari su joj rekli da će biti potrebno godinu dana da joj se nokti oporave, i da, možda, nikad neće biti jaki kao što su bili. A sve zbog novih visokotehnoloških tretmana noktiju.

Njeni problemi počeli su kada je manikirka ubedila da bi joj nokti bili duže vremena lepi ako bi probala da stavlja akrilne vrhove.

“Prvi put kada sam ih stavila, bila sam jako zadovoljna. Izgledali su prirodno.”

Ali, kada se Antonija vratila u salon da ih zameni, tada počinje druga priča.

Pokazalo se da je skidanje nokta mnogo teži zadatak od njegovog stavljanja. Takođe, morali su da ih totalno isturpijaju sa njenih prirodnih noktiju.

“Rekli su mi da treba popune i izravnaju površinu nokta kako bi mogao novi sloj da se nanese.

Ali, oni su to uradili tako agresivno da je ležište nokta počelo da krvari kroz nokat.

“Takođe, primetila sam da manikirka nije bacala upotrebljene turpije, što mi uopšte nije izgledalo higijenski”.

Ipak, otišla je u taj salon još nekoliko puta, ali, kako više nije mogla da izdrži bol zbog popunjavanja nokta, odlučila je da pusti prirodne nokte.

Tada je otkrila da njeni prirodni nokti više nisu kao što su bili, nego su postali tanki, krti i osetljivi.

INFEKCIJE
Poznati britanski dermatolog, dr Nik Lou savetuje onim ženama koje ne mogu bez profesionalnog manikira da nose svoj pribor u salon kako bi smanjile šanse da “zarade” infekciju. On, takođe, kaže da neki lakovi za nokte, učrvšćivači i ostali proizvodi mogu sadržati materije, kao što je, na primer, formaldehid, koji mogu dovesti do alergijeske reakcije.

OPASNI GELOVI
Gelovi koji su vrlo popularni, i koji se primenjuju tako što se pusti da očvrsnu ispod UV lampe, a uklanjaju se uz pomoć acetona, takođe mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje.
Dok njihovo tržište doživljava pravi bum, zato što traju do dve nedelje, dermatolozi su zabrinuti zato što je moguće da upotreba UV lampi povećava rizik od raka kože. Studija iz 2009. godine je pokazala da se kod dve sredovečne žene koje u porodici nisu imale nikoga obolelog od raka kože, razvio tumor na rukama zbog toga što su nokte izlagale ultra-ljubičastom svetlu.

Izvor: BlicŽena

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.